Ziraat odası ekiplerinden çiftçilere uyarı!

Edirne'de Ziraat Odası ekipleri tarafından yapılan arazi kontrollerinde bazı buğdaylarda buğdayda yatmalar ve kök boğaz hastalığının başladığı gözlemlendi. Tarlalarda incelemelerde bulunan ekipler, çiftçileri arazi kontrollerini yaparak önlem almaları konusunda uyardı.

Ziraat odası ekiplerinden çiftçilere uyarı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı ekipleri köylerdeki yabancı otla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Karaağaç mahallesi, Büyükdöllük, Korucu, Menekşesofular, Kayapa, Küçükdöllük, Hıdırağa, Süloğlu Merkez, Geçkinli, Hacıumur ve Demirhanlı köylerini ziyaret eden ekipler, çiftçileri bilgilendirdi.

Son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları sebebi ile buğday ekili alanlarda hızlı ve zamanından önce gelişme olduğu görülüyor. Buna ek olarak yapılan incelemelerde fazla azotlu gübreleme yapılması ve tohumun fazla atıldığı sık alanlarda yoğunluktan dolayı kök kısımları daha az ışık alan bitkilerin boğum araları hızlı uzadığı, sapı ve kök kısmının da zayıf kaldığı tespit ediliyor.

 Ekili alanlarda inceleme yapan ekipler, yatma ve hastalıklara rastladıklarını belirterek çiftçileri bilgilendirdi.

Bu durumda yatma ile karşı karşıya kalındığını belirten ekipler, "Kontrollerini sağladığımız alanlardaki üreticilerimizle yatmaların çeşit özelliğinden, ekim sıklığından, topraktaki alınabilir azotun fazlalığından ve kök sisteminin gövdeye göre daha az gelişmesinden kaynaklı olduğu konularında bilgi paylaşımı yapılmıştır.  Üreticilerimizin arazi kontrolleri yaparak yatma, yabancı ot mücadelesi gibi konularda önlemlerini almaları üretim sezonu için önemlidir" ifadelerine yer verdi.

Burcu Temel