10 milyon yavru sazan balığı...

Edirne'nin İpsala ilçesinde Su Ürünleri Üretim İstasyonunda bu yıl 10 milyon yavru sazan balığı yetiştirildi.

10 milyon yavru sazan balığı...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Su Ürünleri Üretim İstasyonunda 10 milyon yavru sazan balığı yetiştirilerek İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde 8 ildeki baraj ve göletlere bırakıldı.

Su Kaynaklarını Balıklandırma Projesi kapsamında üretilen balıklar Edirne dahil toplam 8 ildeki baraj ve göletlere bırakıldı.

Bu yıl istasyonda üretilen 2 milyon 120 bin yavru sazan balığı Edirne'deki iç sulara, 7 milyon 780 bin yavru sazan balığı ise Marmara Bölgesi'ndeki illere bırakıldı.

Tesiste düzenlenen programa katılan Edirne Valisi Yunus Sezer, gelinen yüzyılda ekolojinin devamını sağlamanın çok önemli olduğunu belirterek  “Su ürünleriyle ilgili büyük projelerin gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, 2 milyar dolara yakın bir ihracattan bahsediliyor. Dünyada da çipura ve levrekte birinci, alabalık üretiminde ise ikinci sırada yer aldığımız söyleniyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde kaynakların yerinde kullanılınca nereye varılacağı açısından son derece önemli” dedi.

Sezer, İpsala’daki istasyonda bu yıl 10 milyon yavru sazan balığının yetiştirildiğini aktardı.

Sezer, sazan balıklarının Edirne’deki su kaynaklarına ve  İstanbul, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Yalova, Tekirdağ ve Kırklareli'ye gönderildiğini söyledi.

Programda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz ise Türkiye'nin balık üretiminde de öncü olduğuna değinerek 100'e yakın ülkeye ihracat gerçekleştiğini vurguladı.

Kaynakların korunması gerektiğine değinen Yılmaz, “Hem yetiştirme hem de avcılığın bilinçli yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt da müdürlüğün bünyesinde bulunan tesisin 2021 yılından bu yana 29 milyonu aşkın yavru sazan balığı üretimi gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Gala Gölüne geçilerek 300 bin yavru sazan balığı bırakıldı.