30 dakika da sağlığınıza kavuşun

Gerek okulda gerekse çalışırken oturarak geçen süre sağlığı olumsuz etkileyebiliyor.  Araştırmalara göre, günde yaklaşık 30-40 dakika terletecek düzeyde bir egzersiz bu zararları telafi etmek için yeterli olabiliyor.

30 dakika da sağlığınıza kavuşun
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılan bir çalışmada her gün 40 dakikaya kadar "orta ila yüksek yoğunlukta" fiziksel aktivite yapmanın, 10 saatlik hareketsiz oturma süresinin etkilerini dengeleyebileceği öne sürülüyor.

Egzersizin miktarı ne olursa olsun, hatta sadece ayağa kalkmak bile bir ölçüde fayda sağlıyor.

Bu sonuç, 2020 yılında yayınlanan ve dört farklı ülkeden toplam 44 bin 370 kişiyi içeren 9 farklı çalışmanın incelendiği bir meta-analiz çalışmasına dayanıyor.

Çalışmada, katılımcılar fitness takip cihazları kullanıyordu.

Analiz, hareketsiz yaşam tarzına sahip olanlarda ölüm riskinin, orta ila yüksek yoğunlukta fiziksel aktiviteye ayrılan sürenin azalmasıyla arttığını ortaya koydu.

Dünya Sağlık Örgütü, haftada 150-300 dakika orta yoğunlukta veya 75-150 dakika yüksek yoğunlukta egzersiz yapılmasını öneriyor.

Araştırmacılar, asansör yerine merdiven kullanımı, çocuklarla ve evcil hayvanlarla oynamanın, yoga ya da dans gibi aktiviteler yapmanın hareketsizliğin zararlarını azalttığını söylüyor.

30-40 dakika egzersize hemen başlayamayanlar ise küçük adımlarla bu süreyi arttırabilirler.