47 yıldır saatlerle uğraşıyor

Unutulmaya yüz  tutmuş ve tarihçesi eskiye dayanan saat tamirciliği  Edirne'de  yaşatılıyor. 47 yıldır saat tamirciliği yapan Recep Tango, gençlerin bu mesleğe merakı olmadığını ve çırak bulmakta zorlandığını belirtti.

47 yıldır saatlerle uğraşıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

9 yaşında başladığı saat tamirciliği mesleğine ilk günkü heyecan ile devam eden Recep Tango, 47 yıldır  işini severek yapıyor.

Geçmişi uzun yıllara dayanan bir meslek olan saat tamirciliğini, Ülkenin farklı bölgelerinde hala yaşatılmaya çalışan nadir mesleklerden biri.

Edirne’de ise bu mesleği 47 yıldır sürdürmeye çalışan Recep Tango, bu zanaatın ustalarından biri olarak 1977 yılından bu yana saat tamirciliği yapıyor.

Yarım asıra dayanan bu özel mesleği devam ettirmeye çalışan Tango, akıllı saatlerin ve cep telefonlarının çıkmasına rağmen bu mesleği ilerletmeye çalışıyor.

Trakya’nın farklı bölgelerinde 9 yaşından beri saat tamiri yapan Recep Tango, elektronik, cep, dijital, kol ve masa saatlerinin tamirini yapmaya devam ediyor.

Mesleği boyunca üçü kadın olmak üzere yedi çırak yetiştirdiğini ifade eden Recep Tango, yeni çırakların artık gelmediğini ve mesleğin unutulmaya başladığını üzülerek belirtti.

Tango, ‘’Mesleğe 1977de Ablamın eşinin yanında girdim. Baba mesleğinden ziyade enişte mesleği diyelim. İlkokul 3. Sınıfta başladım bugünlere kadar geldim. 47 yıldır bu işi yapıyorum. Çocukluğumda hiç merakım yoktu bu mesleğe, büyüdükçe; çalışıp para kazanmaya başladıkça hevesim arttı. O zamanlar mekanik saatlerle çalışıyordum. Şu an tamamen elektronik ve dijital saatlere dönüş oldu; onların eğitimini gördük İstanbulda.Mekanik,elektronik,dijital. Her alanda çalışıyoruz. Çorluda 15 yıl kadar kaldım. O yıllar içerisinde 4 eleman yetiştirdim.3 tane kadın eleman yetiştirdim. Burada dükkan küçük olduğu için elemana gerek olmuyor. Şuan ağırlıklı olarak elektronik saat tamir ediyorum. Elbette mekanik saatler gibi olamaz. Aldığın mekanik saati çok uzun süre kullanabilirsin ama pilli saat aldığınız zaman ömrü 3-15 yıl oluyor. İsviçre ve Japonyada üretilen saatleri tercih etmenizi öneririm. Çin üretim saatler tercih edildiğinde çabuk bozulmasının yanısıra tamir için parçasını bulmak da kolay olmuyor.’’ Şeklinde konuştu.