5 Milyon Kişiyi Etkiliyor, Ölümlere Sebep Oluyor

Kış aylarının gelmesiyle birlikte enfeksiyon riskleri de artıyor. Belirtileri kişiden kişiye değişen ve önemsiz gibi görülen grip hakkında bilmediklerimiz neler? Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz gribin çok önemli bir hastalık olduğunu, her yıl 5 milyon kişiyi etkileyip, 250-300 bin kişinin grip nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

5 Milyon Kişiyi Etkiliyor, Ölümlere Sebep Oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Grip Aşısı Her Yıl Yapılmalı”

Risk gruplarının gribe yakalanması durumunda nelerle karşılaşacağını da söyleyen Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz; “Gribe yakalanmış risk gruplarından olanlarda sinüzitten zatürreye menenjitten beyin iltihabına kadar varan ölümcül komplikasyonlar ortaya çıkması söz konusu olabilir. Kimi insanlarda aşı sonrası bazı durumlar yaşansa bile riskli gruplarımızı, ölümcül tehlike taşıyabilecek hastalığa sahip insanlarımızı bir biçimde gribe karşı çok iyi korumak durumundayız. Bunun da en iyi araçlarından bir tanesi grip aşısıdır. Grip aşısı bu yıl 4 tane grip türünü içeren bir aşı. Her yıl salgın yapan grip virüsü şekil değiştirdiği için grip aşısının içerisindeki virüs türleri de değişiklik göstermekte. Bu tür aşıların her yıl yeniden yapılması gerekmekte.” İfadelerini kullandı.

“Eczanelerde Sınırlı Sayıda Bulunuyor”

Grip aşılarının düşünülen süreden daha geç geleceğini söyleyen Yorulmaz; “Ne yazık ki bu yıl grip aşısının üretimiyle ilgili bir gecikme meydana geldi. Buna bağlı olarak da çok sınırlı sayıda eczanelerde bulunuyor. Ama Türk Eczacılar Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre bu gecikme giderilmeye başlanmış. Yavaş yavaş piyasaya daha fazla verilmeye başlanmış.” Şeklinde konuştu

“Grip Aşısı Olmalarını Tavsiye Ediyorum”

Hastalarda grip aşısının içeriğinin önemli olduğunu ve aşıdaki maddelere alerjisi olanların aşıyı uygulamaması gerektiğini dile getiren Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz; “Kişinin aşının içerdiği maddelere karşı bir alerjisi varsa grip aşısı olmaması uygun olur. 3 yaşından küçük çocukların grip aşısı olması çok da istenmeyen bir durum. Bunun yanında hali hazırda bir ateşli hastalık geçiren insanlarımız bu hastalıkları geçinceye kadar grip aşısını erteleyebilirler. Şart olarak değil ama zaten sağlıklı olan insanlarımızın, kolayca baş edebilecek bağışıklık sistemine sahip insanlarımızın grip aşısı olması şart değildir. Zaten doğal bağışıklıkla mücadele etmeleri daha da sağlıklı olacaktır. Bu duyarlı insanlarımız grip aşısı olmazsa ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle mutlaka aşı olsunlar istiyoruz. Kar ve zararları var tabi ki. Ama aşı olmanın getirdiği yarar aşı olmamanın getirdiği zarardan çok daha önemli olması nedeniyle aşı olmalarını tavsiye ediyorum.” Açıklamalarında bulundu.

“Grip Aşısı 6 – 8 Ay Koruma Sağlıyor”

Grip aşısının yapılma dönemleri hakkında da bilgiler veren Yorulmaz; “Grip aşısı olma dönemi, grip virüsünün yaygın biçimde toplumda dolaşmaya başlamasından yaklaşık 2 hafta önce yapılması gerekli. Çünkü aşı yapıldıktan sonra etkisi 2-3 hafta içerisinde başlıyor. Dolayısıyla bu dönemden önce insanlarımızı aşılamış olmamız önemli. 6-8 ay boyunca aşı, hastalıktan koruyor. Aşıdan sonra küçük grip benzeri bir hastalık tablosu ortaya çıkabilir. Çok hafif tablodur. Ciddi bir komplikasyon olmayacaktır. Kısa zamanda çok küçük hafif belirtilerle bu durum atlatılacaktır.” Dedi.

Ogün Kurkan