505 kilometreyi 9 saatte uçtu, altın kemer ve 300 bin lira ödülü kaptı

Edirne'de bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen posta güvercinleri 'Golden Cup Final Yarışması' yoğun ilgi gördü.

505 kilometreyi 9 saatte uçtu, altın kemer ve 300 bin lira ödülü kaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen posta güvercinleri "Golden Cup Final Yarışması" Karaağaç Mahallesi'nde yapıldı. Posta güvercinleri yarışmasına Türkiye, Romanya, Almanya, Belçika ve Hollanda'dan 429 güvercin katıldı.

Bolu'nun Gerede ilçesinden bırakılan güvercinler, 505 kilometrelik yol kat etti. Bolu'nun Gerede ilçesinden sabah 07.22'de salınan kuşlardan ilki, 9 saatlik uçuşun ardından akşam 16.20'de Edirne'ye vardı. Güvercinlerin gelmesini bekleyen katılımcılar "Güvercin uçuverdi" türküsüyle oynayarak keyifli vakit geçirdi.

"Mart ve Nisan aylarında kuş toplama tarihlerimiz oluyor"

İlk başta bin 500 kuşla başladıklarını ve  finale giden 429 adet kuş olduğunu söyleyen Edirne Golden Cup yarış organizatörü Cesur Pakarda,  "Dışarıdan ülkemizin tüm şehirlerinden gelen misafirlerimiz var. Her yıl düzenleniyor. Geleneksel hale geldi. Bu posta güvercini için Mart ve Nisan aylarında kuş toplama tarihlerimiz oluyor. O tarihlerde  Türkiye ve Avrupa'dan kuşlar anne ve babalarından yeme düştükten sonra bizlere gönderiyorlar ya da biz gidip alıyoruz. Onları burada misafir etmeye başlıyoruz. Belli bir süre kümese adapte olsunlar diye onlarla ilgileniyoruz. Sonra onları fileye salıyoruz. Fileye çıkarttıktan sonra çevreyi de tanıdıktan sonra fileyi kaldırıp uçurmaya başlıyoruz. Uçumdan 2 ay gibi bir süre geçtikten sonra antrenmanlara başlıyoruz. 1 ve 70 kilometreye kadar  10 antrenman yapıyoruz. Daha sonra yarış organizasyonu başlıyor. 100 kilometreden başlıyor 6 etaptan oluşuyor. 100-130-170-250-345 ve final olan 505 kilometreden kuşları salıyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

Burada ciddi bir emek olduğunu aktaran Pakarda, "Beslenme programları da çok farklı. Spor Kulübü gibi düşünmek gerekir. Derece yapan kuşlara altın kemer ve para ödülü var. Birinciye 300 bin para ödülü veriliyor" dedi.

Yarışmaya İstanbul'dan katılan Tayfun Çağlanyandere'nin posta güvercini Türkiye'nin "en hızlı" posta güvercini olarak 505 kilometreyi 9 saatte uçtu. Bolu'nun Gerede ilçesinden salınan kuşların Edirne'ye ulaşmasıyla sona erdi. Birinci olan posta güvercininin sahibine altın kemer ve 300 bin lira ödül verilirken, dereceye giren güvercinlerin sahiplerine ise kupa ve para ödülü takdim edildi.

Yarışmanın final etabını kazanan güvercinin sahibi Tayfun Çağlayandere'nin İstanbul'da olması sebebiyle ödülünü ona ulaştırmak üzere İsmail Fırtına teslim aldı. Çok heyecanlı ve mutlu olduklarını söyleyen Fırtına, kuşların derece yapmaları ve başarılı olmalarının büyük moral ve motive kaynağı olduğunu belirtti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman organizasyona katılanları tebrik ederek ödüllerini takdim etti.

Burcu Temel