663. Randevu sona erdi: Kıran kırana güreşler sonucu başpehlivan Yusuf Can Zeybek Oldu

Edirne'de bu yıl 663'üncüsü gerçekleştirilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin final müsabakalarında rakibi Mustafa Taş'ı yenen Yusuf Can Zeybek Altın kemerin sahibi oldu.

663. Randevu sona erdi: Kıran kırana güreşler sonucu başpehlivan Yusuf Can Zeybek Oldu

663.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, kıran kırana geçen mücadelenin ardından sona erdi. Başpehlivanlık final güreşlerinde altın kemer için ter döken Mustafa Taş ve Yusuf Can Zeybek kıyasıya mücadele verdi. Rakibi Mustafa Taş’ı yenen Yusuf Can Zeybek Altın kemer sevinci yaşadı.

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Başpehlivan Yusuf Can Zeybek,  ikinci Mustafa Taş, üçüncüler Serhat Gökmen ve Hüseyin Gümüşalan oldu.

Türkiye’nin  başpehlivanı Yusuf Can Zeybek’e altın kemeri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz takdim etti.

Yağlandılar, kol bağlayıp, peşreve çıktıktan sonra güreşe tutuştular… İlk günden son güne kadar kıran kırana güreşler gerçekleştirildi.  Kırkpınar hem ata sporu yağlı güreşe, hem de kent turizme hayat verdi. 3 gün süren güreşler için kente yerli ve yabancı birçok kişi geldi.

Başpehlivanlık Güreşleri her yıl olduğu gibi bu yıl da kıran kırana geçti.  Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, ilgiyle izlendi. Daha önce Kırkpınar’ı kazanan birçok başpehlivan rakiplerine sürpriz şekilde yenilerek altın kemer hayalini bir sonraki yıla bıraktı.

Edirne’de 663’üncü kez gerçekleştirilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Sarayiçi Er Meydanı’nda yoğun katılımla yapıldı. Pehlivanlar birbiriyle yarışarak altın kemer için ter dökerken, seyirciler de güreşleri izlerken heyecan dolu anlar yaşadı.

Kırkpınar, bu yıl Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun uygulamaya koyduğu yeni formatla gerçekleştirildi.

Kırkpınar’a katılacak pehlivan sayısı 852’ye düşürüldü. Yeni formata göre Kırkpınar’daki başpehlivanlık boyu hariç tüm boylarda yalnızca 64’er güreşçi kaydı alındı. Başpehlivan boyu yalnızca 40 pehlivanla sınırlandırıldı. Bu boyda güreşmek isteyen pehlivanlarda yıl boyunca devam eden ligde yeterli puanı alması şartı arandı.

Ligdeki ilk 32 başpehlivan Kırkpınar’a direk katılma hakkı kazandı. Geriye kalan 8 başpehlivan ise 4 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilen eleme müsabakaları sonrasında belirlendi. Eleme müsabakalarına 23 pehlivan katıldı.

Toplamda 852 pehlivanın kayıt yaptırdığı 663’üncü Kırkpınar’da başpehlivanlık güreşlerinin ilk turu 6 Temmuz Cumartesi günü geçekleştirildi. Yeni formata göre 40 başpehlivan için seri başı uygulaması yapıldı. Buna göre 40 başpehlivan 5 torbaya ayrıldı. Seri başlarının olduğu ilk 3 torba ilk turda güreşmedi. 40 başpehlivandan yalnızca 4 ve 5’inci torbadaki 16 başpehlivan güreş tuttu.

Başpehlivanlık Güreşlerinin birinci turunda kuraların çekilmesinin ardından eşleşmeler belli oldu.

Eşleşmeler sonucu İsmail Erkan - Seçkin Duman, Ünal Karaman - Feyzullah Aktürk, Faruk Akkoyun - Cengizhan Şimşek, Recep Kara - Hamza Özkaradeniz, Emre Erkal - Y. Emre Yaman, Kürşat Şevki Korkmaz - Arif Akın, Recep Taslak - Şahali Kurt, Tanju Gemici - Hasan Cengiz karşılaştı.

İlk turda Seçkin Duman, Feyzullah Aktürk, Faruk Akkoyun, Hamza Özkaradeniz, Yunus Emre Yaman, Kürşat Şevki Korkmaz, Recep Taslak ve Hasan Cengiz rakiplerini yenerek üst tura çıkmayı başardı.

İlk turda, Recep Kara’nın rakibine yenilerek elenmesi sürpriz olarak değerlendirildi.

İkinci turda ise, Serdar Yıldırım - Feyzullah Aktürk, İsmail Koç - Recep Taslak, Hüseyin Gümüşalan - Seçkin Duman, Orhan Okulu - Faruk Akkoyun, Y. Can Zeybek - K. Şevki Korkmaz, Serhat Gökmen - Hasan Cengiz, İsmail Balaban - Hamza Özkaradeniz, Ali Gürbüz - Y. Emre Yaman, Mustafa Batu - Süleyman Başar, Fatih Atlı - Yıldıray Akın, Ali İhsan Batmaz - Osman Kan, Ertuğrul Dağdeviren - F. Durmuş Altın, Nedim Gürel - Mustafa Arslan, Mehmet Yeşil Yeşil - M. Doğan Özkaya, Enes Doğan - Osman Aynur ve Mustafa Taş - Turan Balaban kıran kırana güreş gerçekleştirdi.

İkinci turda İsmail Balaban, Mehmet Yeşil Yeşil, Fatih Atlı, Osman Aynur gibi favori isimler rakiplerine yenilerek dualı çayıra erken veda etti. 

Ali Gürbüz, Orhan Okulu ve Yusuf Can Zeybek ise sürprize izin vermeyerek bir üst tura yükseldi. 32 başpehlivanın kıran kırana güreştiği karşılaşmalarda ikinci turda 16 pehlivan sahaya çıktı.

Başpehlivanlık güreşlerinin üçüncü turunda eşleşmeler yapıldı ve Yusuf Can Zeybek - Yıldıray Akın, Orhan Okulu - Mustafa Taş, Ali Gürbüz  - Feyzullah Aktürk, Hüseyin Gümüşalan - Mustafa Doğan Özkaya, Serhat Gökmen - Osman Kan, İsmail Koç - Mustafa Arslan, Mustafa Batu - Hamza Özkaradeniz ve Ertuğrul Dağdeviren - Enes Doğan karşı karşıya geldi.

Müsabakaların sonunda çeyrek finale yükselen isimler, Yusuf Can Zeybek, Hüseyin Gümüşalan, Serhat Gökmen, Mustafa Arslan, Enes Doğan, Ali Gürbüz, Hamza Özkaradeniz ve Mustafa Taş oldu.

Orhan Okulu’nun üçüncü turda veda etmesi ise şaşkınlık yarattı.

 “Final günü büyük heyecan yaşandı"

Sarayiçi Er Meydanı'nda gerçekleştirilen güreşler Pazar günü de kıran kırana geçti.

Çeyrek finale kalan isimler kuralarını çekti ve eşleşmeler yapıldı.

Eşleşmelerin ardından çeyrek finalde Ali Gürbüz Hüseyin Gümüşalan ile Yusuf Can Zeybek Mustafa Arslan ile, Mustafa Taş Enes Doğan ile ve Serhat Gökmen Hamza Özkaradeniz ile karşı karşıya geldi.

Dualı çayırda ter döken başpehlivanlar, alkışlarla desteklendi.

Müsabakalar sonucunda

Serhat Gökmen, Mustafa Taş, Hüseyin Gümüşalan ve Yusuf Can Zaybek Yarı finale kaldı.

Yarı finalde serhat gökmen ile Mustafa Taş, Yusufcan Zeybek ile Hüseyin Gümüşalan karşılaştı.

Oldukça çetin geçen yarı final müsabakalarının ardından finalin adı belli oldu.

Final müsabakasında Mustafa Taş ile Yusufcan Zeybek kıran kırana güreşti.

Finalde Taş ile Zeybek, Altın kemer için birbiriyle yarıştı.

Müsabakalar sonucu güreşin galibi ve başpehlivan Yusuf Can Zeybek Altın kemerin sahibi oldu.

Zeybek’in altın kemerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz taktı. Pehlivanlar için ödül töreni düzenlendi.

Kırkpınar'ı kazanarak Türkiye'nin başpehlivanı unvanını kazanan güreşçiye 550 bin lira,  ikinciye 275 bin lira, üçüncülere de 140' ar bin lira ödül verilecek.