70 yıllık arzuhalci, teknolojiye yenik düştü
Edirne'de 14 yaşındayken babasının yanında işe başlayan İsmail Hakkı Canfiliz'in, 70 yıl boyunca severek sürdürdüğü mesleğini bırakmasının ardından bu işi tapacak kimse kalmadı. Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan arzuhalcilik de gelişen teknolojiye yenik düştü.
Edirne’de arzuhalcilik mesleğinin son temsilcisi olan 88 yaşındaki Canfiliz, yaklaşık 2 yıl önce bıraktığı işini unutamıyor. 70 yıl boyunca severek sürdürdüğünü ve hafızalarda güzel izler bıraktığını söyleyen Canfiliz, zaman zaman rüyalarında bile dilekçe yazdığını ifade etti.
Edirne’de Hükümet Caddesi’nde bulunan dükkânında 70 yılı aşkın süredir arzuhalcilik mesleğini sürdüren İsmail Hakkı Canfiliz’in 2 yıl önce bıraktığı işini sürdürecek kimse yok. Gelişen teknoloji ile birlikte kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden birisi olan arzuhalcilik de yok oldu. Meslek hayatı boyunca binlerce kişinin dilekçesini yazan İsmail Hakkı Canfiliz, 70 yılda 200 binden fazla dilekçeyi kâğıda dökmesiyle anılıyor.
14 yaşında babasının yanında işe başlayan ve sonrasında arzuhalcilik mesleğini 70 yılı aşkın süredir devam ettiren Canfiliz, gelişen teknolojiye yenik düştü ve mesleğine veda etti.
İlkokuldayken hem yardım hem de işleri öğrenme amaçlı babasının yanına gittiğini söyleyen Canfiliz, “1958 yılında babam vefat etti, 1959 yılında kendi adıma mesleğe tam anlamıyla başladım. Artık bütün işler bilgisayar üzerinden olduğu için arzuhalcilik mesleği öldü. Türkiye’nin her vilayetinde meslek erbapları vardı. Fakat şuanda bir elin parmağını geçmez diyebiliriz. Edirne’de ise vergi dairesinden gelen arkadaşlarla birlikte 2 kişiydik. Ben bıraktım, ama mesleği devam ettiren biri daha var” dedi.
“Hiç elektrik kullanmadık”
Dükkânında hiç elektrik kullanılmadığını vurgulayan Canfiliz, geçmiş yıllarda yaygın olarak kullanılan ve vatandaşların ihtiyaçlarını kâğıda dökmek için sürdürülen bu mesleğin gelişen teknolojiyle birlikte yok olduğunu söyledi.
Vatandaşların bilmedikleri işlerde aksilik olmaması açısından arzuhalciler yoluyla dilekçe yazdırdığını aktaran Canfiliz, “Babamın zamanında da ben yapana kadarda hiçbir zaman bu dükkânda elektrik kullanılmadı. Tesisat dahi çekilmedi. Makineye ellerim alıştığı için karanlıkta dahi yazabiliyordum” dedi.
“70 yıla 200 bini aşkın dilekçe sığdırdı”
70 yıllık meslek hayatı boyunca 200 bin den fazla kişinin dilekçesini kâğıda döktüğünü aktaran Arzuhalci 88 yaşındaki Canfiliz, “Öyle zamanlar oldu ki, bankalar olmaması gereken kredi borç masrafları tahsil etti. Yeni çıkan kanunla iade edilmesi için ayaküstünde 70-80 kişi kuyruk oluyordu. Onları da hazırlayarak isim soy isim kısımları açık bırakıp hemen hallediyorduk”
Mesleği bıraktığından beri rüyalarında bile dilekçe yazdığını belirten Canfiliz, “Geçen gece rüyamda tapu dilekçesi yazdım. Yazı yazmak çoğu zaman rüyalarıma giriyor. Uzun zamandır dilekçe yazmadım. Eşyalarımı da dağıttım. Fakat rüyalarımda bile yazıyorum” ifadelerine yer verdi.
Burcu Temel