Afyon'a gidiyor

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu bugün Afyon'da olacak.

Afyon'a gidiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de üretilen bir çok bitkisel ve hayvansal üründe ciddi sorunlar olduğunu belirten Gaytancıoğlu, Türkiye genelinde günlük olarak üretilen 90-100 milyon yumurtanın 18 milyonunun Afyon'da üretildiğini ifade ederek; "Bu haliyle Afyon Türkiye yumurta üretiminin %20’sini gerçekleştirmektedir. Ancak Afyon' da son 2 yılda 7 firma iflas etmiş, kalan firmalarda ciddi sıkıntı içerisinde ayakta durmaya çalışmaktadır. Sadece Afyon'da değil yurdun birçok bölgesinde yumurta üreticileri ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunları görüşmek ve CHP'nin çözüm önerilerini anlatmak için Afyon'da olacağım" dedi. Üreticilerin dayanma gücü kalmadığı için iflaslar yaşandığını,  kümeslerin boşaldığını, arzın azalmaya başladığını  ifade eden Gaytancıoğlu, üretim planlamasının yapılması gerektiğini ve eskisi kadar alıcısı bulunmayan Ortadoğu Pazarının yanında yeni pazarlar bulunması gerektiğini de söyledi.

2017 yılının ilk 6 ayı için yumurtanın üreticiden çıkışının ortalama 0,220 Kuruş olduğunu, (%8 i KDV) ortalama üretim maliyetinin ise 0,235 Kuruş olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu "Bu durum yumurta üreticisinin sonunu getirecektir" dedi.

Yumurta üreticisinin AKP hükümetinin uyguladığı yanlış dış politikaları sonucu bu hale geldiğini ifade eden Gaytancıoğlu "İhracat yaptığımız komşu ülkelerle yaşanan kriz nedeniyle, ihracatta büyük düşüş yaşanmıştır. Hükümetin acilen bu konuda gerekli adımları atarak yumurta üreticilerine sahip çıkması gerekmektedir. Üreticiler kredililerini ödeyemez durumdadır." Dedi.

CHP iktidarında yumurta ihracatı yapan üreticilere nakliye desteği sağlanacağını da  belirten Gaytancıoğlu "Böylelikle yumurta özellikle Ortadoğu pazarında 20 gün içinde  bölgeye ulaşacaktır." Dedi. Bunu yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığının okul sütü projesi ile birlikte her öğrenciye bir yumurta kampanyası  başlatmasının hem üretim fazlası yumurtaların değerlendirilmesi 

hem de öğrencilerin önemli bir besin kaynağı olan yumurta tüketme alışkanlığı kazanması açısından oldukça önemli olduğunu  söyledi.

Haber Merkezi