AİLENİN TUTUMU OKULU REDDETMEYE NEDEN OLUYOR

Koronavirüs salgını sürecinde uzun bir aranın ardından okula yeni başlayan çocuklarda okulu reddetme, gitmek istememe, karın ağrıları, ağlama krizleri vb. şeklinde belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Bu süreç sağlıklı bir şekilde, uzman ve anne babaların desteği ile aşılabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, koronavirüs salgını sürecinde, okula başlayan çocuklara nasıl davranılması gerektiğini anlattı.

AİLENİN TUTUMU OKULU REDDETMEYE NEDEN OLUYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Okul zili çalarken, çocuklar, öğretmenler ve ebeveynler için oldukça kaygılı bir süreç başlıyor. Her yıl farklı yaş gruplarında okula başlayan milyonlarca öğrenci varken; çocukların heyecanı, endişeleri baş edilmesi ve üstesinden gelinmesi gereken bir süreç olabiliyor. Ancak çocukların bu kaygılarını tetikleyen şey ebeveynlerin davranışı olarak karşımıza çıkıyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, pandemi sürecinde, okula başlayan çocuklara nasıl davranılması gerektiğini anlattı. Koronavirüs vakalarının arttığı bugünlerde, dünya genelinde giderek artan sayıda çocuğun yavaş yavaş okullara döndüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, her ülkenin okulları nasıl ve ne zaman açacağı konusunda farklı bir aşamada olduğunu ifade etti.

Türkiye’de ise yerel makamlarla istişare edilerek ülke genelinde okulların kısıtlı olarak açılması yönünde karar verilmiş olduğunu dile getiren Dr. Yıldırım, karar verilirken halk sağlığı, eğitim faktörleri göz önünde bulundurularak yüz yüze eğitim dışında opsiyonlar sunularak yoğunluk ve riskin azaltılmaya çalışılmış olduğunu belirtti.

Çocuğun yüksek yararı ön planda tutulmalıdır”

Okulların açılmasının getireceği avantajlar ve risklerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen Dr. Yıldırım, “Eldeki en güncel bilimsel kanıtlardan yararlanılmalı, çocuğun yüksek yararı ön planda tutulmalıdır. Böyle bir dönemde açılan okullarda düzen, daha önce alışık olduğunuz düzenden biraz daha farklı olacaktır. Bu bağlamda, okullar belli bir süre açılıp duruma göre tekrar geçici olarak kapatılabilir. Bu senaryolara hazırlıklı olunmalıdır.  Sürekli yeni gelişmeler yaşanabileceği için yetkili makamların, her çocuğun güvenliğini sağlamak üzere esnek davranıp sürece uyum sağlaması gerekecektir. Öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer çalışanların okula döndüklerinde güvende olabilmeleri ve ebeveynlerin çocuklarını gönül rahatlığıyla okula gönderebilmeleri için şimdiden ayrıntılı planlar yapılması hayati önem taşımaktadır.” Şeklinde konuştu.

“Okul yönetimi çocukların sağlığı açısından alınan önlemleri aileye anlatmalı”

Özellikle ailelerin okul yönetimleri ile yakın işbirliği ve yakınlık içerisinde olmaları gerektiğini belirten Yıldırım, “Periyodik ateş ölçümü ve çocukların gözlemlenmesi çok değerli. Burada öğretmenlerimiz kadar öğretmen dışı personele de çok iş düşmekte. Okul yönetiminin, çocukların sağlık açısından güvenliğini sağlamak için ne tür adımlar attığını, aileye tam olarak anlatması gerekli. Ortam hijyeni ve periyodik temizlik, kişisel bakım daha da ön planda tutulmalı.” Dedi.

Okulun, aileyi öğrencilerin ruh sağlığını korumak için nasıl destek olunacağını ve hastalık geçiren öğrencilere karşı önyargı ile nasıl mücadele edecekleri konusunda bilgilendirmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Yıldırım, İlgili bakanlıklar gerekli tüm önlemleri alarak, okulları eğitim öğretime tam süreli açtığında, tereddüt etmeden, çocuklarımızı yeniden okullara göndermeliyiz. İlgili yayınlar, okullarda hastalık yayılımının tahmin edilenden çok çok daha az olduğunu açıkça gösteriyor ki alınacak önlemlerle bu risk daha da azaltılabilir.” İfadelerini kullandı.

“El yıkamanın ve sosyal mesafenin önemini asla küçümsemeyin”

Dr. Yıldırım, çocuklara doğruyu gösterip, örnek olacakların her zaman anneler ve babalar olduğunu belirterek, “El yıkamanın ve sosyal mesafenin önemini asla küçümsemeyin. Unutmayın ki çocuklarınız sizin söylediklerinizden çok, yaptıklarınızı taklit ederler. Çocuklarınızı korkutmadan doğru bilgilerle aydınlatın, kendilerini ve çevrelerini korumalarını sağlayın. Biz hekimler yıllarca; sadece ellerimizi yıkayıp, dezenfektan kullanarak, ameliyatlara girdik; onlarca hastalıklardan korunduk; hastalarımızı, birbirinden enfeksiyon bulaştırmadan tedavi edebildik; bulaştırıcılığı olan hastaları izole ederek yayılımı önledik. Bilincindeydik, bilinçliydik, bilmeyeni eğittik ve başardık. Hep beraber bu sayede başaracağız. Bilimin ışığında, gerçek bilim adamlarına güvenerek, yeni normalimize döneceğiz. Tüm evlatlarımıza yeni eğitim ve öğretim yılında başarılar diliyoruz…” dedi.

Burcu Temel