'Akmayan çeşme kör çeşmedir'
Tarihi eserlerin geçmişten geleceğe aktarılması gerektiğini belirten Vali Dursun Ali Şahin, 'Akmayan çeşme kör çeşmedir. Onardığımız tüm çeşmelerden su akacaktır' dedi.
Gazetemiz yazarı Ayhan Tunca ve temsilci Kerim Yurk’u makamında kabul eden Vali Dursun Ali Şahin tarihi eserler ile ilgili detaylı bilgi verdi. Edirne’nin tarihi çeşmeler açısından çok zengin bir İl olduğunu ve çeşmelerin tümünün onarılması için çalışmalar yaptıklarını belirten Vali Şahin, onarılan çeşmelerden su akacağını söyledi. Su akmayan çeşmenin kör çeşme olduğunu belirten Vali Şahin, “Akmayan çeşme kör çeşmedir. Onarılan tüm çeşmelerden su akacaktır” dedi.
“SELİMİYE SUYU 3 ÇEŞMEDEN AKACAK”
Tarihi çeşmelerin onarımları ile ilgili bilgi veren Vali Şahin, “ 16 çeşme projesi bitmiş durumda. Amacımız tüm tarihi çeşmelerin onarımı yapmak. 50 çeşmenin projesi için İstanbul’dan bir firma ile anlaştık. Bu firma 50 çeşmenin rölevesini ve projelerini hazırlayacak, projeler Anıtlar Kurulundan çıktıktan sonra kendilerine ödeme yapacağız. Bu çeşmeler onarılacak. Ve onarılan tüm çeşmelerden su akacaktır” dedi. Mimar Sinan’ın suyunun Selimiye camiine kadar geldiğini belirten Vali Dursun Ali Şahin, “ Selimiye Camii altında bulunan sarnıçtan 3 çeşmeye su verilecek ve bu çeşmelerden Selimiye suyu akacak” dedi.
“MİMAR SİNAN SU YOLU ONARILACAK”
Yaklaşık 40 Km. olan Mimar Sinan Su Yolu’nun onarılacağını belirten Vali Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile yapılan görüşmede onay alındığını ve Bakanlık desteği ile Mimar Sinan Suyolunun geleceğe aktarılacağını söyledi.
HAMAMLAR ONARILACAK
Tarihi hamamların onarımları için gerekli çalışmaların yapıldığını ve Yeniçeri hamamının projesinin hazırlandığını belirten Vali Şahin, “Beylerbeyi hamamının mirasçılarını bulduruyoruz ve bu hamamı satın alacağız. Bu hamam bizim için önemli ve burasını da onaracağız. 20 ‘ye yakın hamam için çalışmalar sürüyor” dedi.
CAMİLERE MÜDÜR ATANIYOR
6 Camiye güvenlik görevlisi verileceğini ve bunların başına Müdür atanacağını belirten Vali Şahin, “Camilerimizi kontrol etmek için İl Özel İdaresi tarafından maaşı ödenecek emekli bir askeri Müdür olarak atıyoruz. Bununla birlikte 6 camimizde güvenlik görevlisi olacak. Camilerimizin kontrolünü böylece sağlamış olacağız. Her türlü sorun da Müdür sorumlu olacak” dedi.
5 YILIM OLSAYDI?
Süresinin belli olduğunu belirten Vali Şahin, “5 yıl Edirne’de görev yapma imkanım olsaydı, tüm tarihi eserleri onartacaktım. Çünkü onlar bize emanet ve onları korumalıyız” dedi.