'AKTARMALI SİSTEM OLUŞTURDUĞU İZLENİMİ YARATIYOR'
Edirne Belediye Meclisi'nde, Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) kent içi ulaşımda güzergâh değişiklikleri kararı alınmıştı. Edirne Kent Konseyi güzergâh değişikliğine dair bir basın toplantısı düzenledi. Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, 'Alınan karar aktarmalı sistem izlenimi oluşturuyor. Okulların açıldığı, toplumun hareketli günlere başladığı bir zamanda yapılan ve birçok hatası olan bu değişiklik yeni sorunları beraberinde getirecek. Yenileme, ekleme, eksiltme yapılabilecek iken yeni alışmaya başladığımız bu büyük değişikliğe neden gerek duyulduğunu anlamış değiliz.' Dedi.
“Yenileme yapılabilecek iken değişiklik neden?”
Yerel yönetimlerin başlıca görevlerinin arasında, vatandaşların ulaşım hakkını eşitlik ilkesine göre sağlamanın da bulunduğunu dile getiren Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, bunu yaparken de vatandaşların ulaşması zorunlu olan, sağlık kurumları, okullar, iş merkezleri, otogar gibi önemli yerlere kolay ulaşabilmesi olanağının göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizdi.
Gökerküçük, vatandaşların ulaşılabilir ve sağlıklı kent içi ulaşımını sağlamakla yükümlü yerel yönetimlerin büyük çoğunluğunun görevlerini şirketlere devrettiklerini söyledi.
“Sözleşme Yapılan Şirketten Yana Tavır”
Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük; “Kentliden ve kamusaldan yana tavır alması gerekirken sözleşme yaptığı şirket yetkililerine göre tavır alınabilmektedir. Maalesef belediyemiz de ulaşım hizmetini devretmişler arasındadır.
Edirne Belediye Meclisinin 06 Eylül 2019 tarihli toplantısında alınan karar gereğince; kent içi ulaşım hatlarında değişikliğe gidilerek ulaşım güzergâhları değiştirilmiştir. Dışarıdan bakınca bu değişikliğin; toplu ulaşımı hızlandırmak, daha ekonomik hale getirmek gibi amaçları olduğu görünmektedir. Bazı hatlar kaldırılırken bazı hatlar da eklenmiş veya değiştirilmiştir. Yenileme, ekleme, eksiltme yapılabilecek iken yeni alışmaya başladığımız bu büyük değişikliğe neden gerek duyulduğunu anlamış değiliz.” İfadelerini kullandı.
“5/A ve 5/B minibüs hattı yolcularının yeni yerleşim yerine gidişi zorlaştırılmıştır”
Alınan kararın aktarmalı sistemi oluşturduğu izlenimi yarattığını söyleyen Gökerküçük, “Özellikle eski güzergâhtaki 5/A ve 5/B minibüs hattındaki durak yolcularının devlet hastanesine ve yeni yerleşim yerine gidişi zorlaştırılmıştır. Bu hat üzerinde bulunan Acıçeşme, Somuncu Baba, Saraçhane gibi durakları kullananların kenar mahalleler olarak nitelendirdiğimiz yoksul vatandaşlarımızın kullandığı duraklar olduğu unutulmuş gibidir. Bu hatların üzerinde bulunan Babademirtaş, Çavuşbey ve Umurbey Mahalle muhtarlarının tepkisi haklıdır. Diğer yandan; Yıldırım, Yeniimaret tarafındaki semtlerden kalkan araçlar Talatpaşa ana arterinden geçerek hastaneye gittiklerinden yeni yerleşim ile gidiş-gelişler iki araç kullanmak ile mümkün olacaktır.” Dedi.
“Değişiklik tartışmalar yaratacak ve farklı sorunlara sebep olacaktır”
Kent yönetim hizmetlerinin vatandaşların yoksunluk durumuna göre kadın, çocuk, engelli, yaşlı ve yoksul olarak pozitif ayrımcılık sağlamak zorunda olduklarını vurgulayan Gökerküçük, “Kent içi ulaşımı toplu taşıma üzerine planlayan idareler bu grupların ulaşılabilir trafiğini de düşünürler. ETUS araçlarının güzergâhlarını düzenlerken de buna dikkat edilmesi gerekirken kenar semtlerde ikamet edenlerin aktarmaya zorunlu kılınması hatadır. Aktarmalı durumda bazı ayrıcalıklar olmuş olsa da tartışmalara neden olacak ve farklı sorunlar yaratacaktır. Genelde yetersiz gelire sahip olan kentlilerimizin okula giden çocukları, çalışmaya giden yetişkinleri için yeni güzergâhlar sorun yaratacaktır. Sık sık değişiklikler yapmak; işine kolay gitmek veya çocuğunu okula yakın yerden okula göndermek amacıyla mesken kiralayanları bile zora sokmaktadır.” Açıklamalarında bulundu.
“Yeni güzergâhta düzenleme yapılmasını talep ediyoruz”
Edirne Belediye Meclisinin aldığı bu karar neticesinde 1 Ekim günü karmaşa yaşanacağını belirten Gökerküçük, “Bu hatlara alışmak ise ayları bulacaktır ve sorunlar büyüyecektir. Okulların açıldığı, toplumun hareketli günlere başladığı bir zamanda yapılan ve birçok hatası olan bu değişikliği değiştirmek de yeni sorunları beraberinde getirecektir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde bunları yine görüşeceğiz ve tartışacağız. Bu nedenle eksik ve hatalı olan yeni güzergah sistemindeki mağduriyetleri giderecek düzenleme yapılmasını, aktarmalı, iki araçla gidiş-gelişi öne çıkaran sistemden vazgeçilmesini ve toplu ulaşımı kullanan vatandaşlarımızın da görüşlerinin alınmasını talep ediyoruz.” Dedi.
“Umarım eski hatlar kadar işlevsel olabilirler”
Kenar mahallelerde yaşayan vatandaşların ETUS güzergah değişimiyle birlikte özelliklede aktarmalı sistemde büyük bir şekilde etkileneceğinin altını çizen Edirne Kent Konseyi Üyesi Turan Şallı, “Özellikle burada benim anladığım kadarıyla kent kart kullanımı bir mecburiyet haline geldi. Burada aktarmalı sistem zaman kaybına da yol açacaktır. Bu zaman kaybı dezavantajlı kişilerin veya kenar mahallede oturan vatandaşların belli bir eğitim anlayışı içerisinde olacağı için bu da tartışmaları da beraberinde getirecektir. Umarım bu tür tartışmalar olmaz eski hat kadar işlevselli olur. Edirne’nin de hayrına bir karar çıkmasını da umuyorum.” Şeklinde konuştu.
“İmza kampanyası başlattılar”
Karar alındıktan sonra vatandaşların tepki gösterdiklerini ve imza kampanyası başlattıklarını dile getiren Edirne Kent Konseyi Genel Sekreteri Arif Kuday, ”Başkanım açıklama yapan muhtarlardan bahsetti ama bizim muhtarımız beni ilgilendirmez ETUS ile sizin aranızda demiş. Onu da buradan kınamakta yarar var. Mahalle muhtarının 1. görevi o mahallede yaşayan insanların sorunlarıyla ilgilenmektir. Yani şuan da Yeniimaret ’ten kalkan eski 4 hatta şuan da 2 hatta yeni yerleşim bölgesinden geçen 1 hattımız kalmadı. İmza kampanyası başlattılar. Şuan da bil hassa kadınlar çok tepkili.” Dedi.
“ETUS araçlarının talep ve istekleri doğrultusunda planlanan bir güzergahla karşı karşıyayız”
Yapılan güzergâh değişiklerinin gerçekçi ve sahici bir değişiklik olduğuna inanmadıklarını ifade eden Edirne Kent Konseyi Üyesi Nihat Çolak, “Şimdide yapılan anketler sonrasında çoğu güzergahın kökten bir değişiklik söz konusu. Kimlerle anket yapılmıştır, insanlar nasıl böyle cevaplar verebilirler? Kıyıkta’ki bir vatandaşımız acaba şöyle bir şey mi dedi. “Ben artık devlet hastanesine tek araçla gitmek istemiyorum. İki araçla gidiyim”. Böyle bir talep mi geldi ki güzergâh değişikliğine gidildi. Ben bunun gerekçelerinin gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Çünkü bir ulaşım güzergâhında temel alınan yayaların ulaşımıdır. Burada gördüğümüz ise ne yazık ki ETUS araçlarının talep ve istekleri doğrultusunda planlanan bir güzergahla karşı karşıyayız. Biz bu kararı son derece eksik gerekçesi yetersiz olan bir karar olarak görüyoruz.” Açıklamalarında bulundu.
Burcu Temel