'ALIŞVERİŞ İKİNCİ PLANDA KALDI'
Bayram alışverişi denilince akla ilk gelen yerlerden Tarihi Alipaşa, Bedesten Çarşısı ve Selimiye Arastası'nda esnaf, satışların durgunluğundan şikâyetçi. Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, 'Kurban, Ramazan Bayramı'na göre düşük geçti. Çünkü Ramazan Bayramı biraz daha sevinçle daha neşeyle geçiyor. Kurbanda ise kurban şartını yerine getirmek için insanlar belirli bir bütçe ayırıyor. Alışveriş biraz ikinci plana kalıyor.' Dedi.
Esnaflar açısından Kurban Bayramlarının, Ramazan Bayramına göre daha kötü geçtiğini dile getiren Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, “Çünkü Ramazan bayramı biraz daha sevinçle daha neşeyle geçiyor. Kurbanda kurban şartını yerine getirmek için insanlar belirli bir bütçe ayırıyor. Alışveriş biraz ikinci plana kalıyor.” Dedi.
Kurban Bayramı öncesi beklentinin de düşük olduğunu dile getiren Sanış, “Ama bayramın ikinci gününden sonra çarşıları açtığımızda şehir dışından gelen ve bu sene de yurtdışından gelen gurbetçiler tatillerini bayrama denk getirdikleri için onlarda nispeten biraz daha alışveriş yaptılar. Havaların sıcak olmasını fırsat bilen insanlar tatillerini değerlendirip deniz kenarına gittiler. Gidemeyenler şehrimize geldiler. Edirne için Selimiye bulunmaz bir nimettir. Çünkü insanları buraya çekiyor. Onunla beraber gelenler ciğer yiyorlar ve hava sıcak olduğu için tarihi çarşılarımız dışarıya göre biraz daha serin olduğundan dolayı çarşıları tercih ediyorlar. Herkesin bayramda beklentisi nedir diye sorduğumuzda sektör sektör gözetmeksizin Kurban Bayramı biraz daha düşük geçti. Bayramı geçirdik önümüzde okul sezonu var. Okullar açıldıktan sonra Edirne’nin can damarı üniversite açılacak. Edirne yine eski kalabalık lığına dönecektir.” Açıklamalarında bulundu.
Esnafın yıl planlamasını bayrama göre yaptığını ifade eden Sanış, yerli müşterilerin daha fazla olduğunu ve bayramın 2’inci gününden itibaren her bölgeden insanın alışveriş yapmaya geldiğini ifade etti.
Burcu Temel