Alman fotoğrafçı 20 yıldır Kırkpınar'ı fotoğraflıyor

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni 20 yıldır takip eden Alman fotoğraf sanatçısı Axel Würz, çifte vatandaşlık başvurusunun olumlu sonuçlanmasıyla Türk vatandaşlığı hakkı kazandı.

Alman fotoğrafçı 20 yıldır Kırkpınar'ı fotoğraflıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Alman fotoğraf sanatçısı Würz, 20 yıl önce tatil için geldiği Türkiye’de Kırkpınar’ı izledi. Yağlı güreşe gönülle bağlanan Würz, Türkiye’ye yerleşerek vatandaşlık için başvuruda bulundu.

Başvurusu olumlu yanıtlanan Würz, İstanbul’a yerleşti.

Aynı zamanda Psikiyatrist olan 55 yaşındaki Würz, her yıl yağlı güreş sezonunun başlamasıyla farklı kentlerde düzenlenen organizasyonlara katılarak kendi objektifinden güreşleri yansıtıyor. Sosyal medyada Art of Wrestling adıyla paylaşımlar yapan Würz, çektiği başarılı fotoğraf kareleriyle güreş camiasında tanınıyor.

İlk defa 2004 yılında Kırkpınar'a gelen Würz, bu geleneksel sporun asırlardır sürdürülen önemli bir kültür mirası olduğunu belirtti. Gençlik yıllarımda minder güreşiyle ilgilenmiştim ama yağlı güreşi bilmiyordum. Edirne'ye geldikten sonra Kırkpınar ve yağlı güreşi öğrendim. 20 yıldır buna sadık kaldım ve her yıl buraya gelip fotoğraf çekiyorum, dedi.

Würz, Kırkpınar'ın ayrı bir heyecanı ve atmosferi olduğunu ifade ederek, Kırkpınar'a geldiğimde başka bir dünyaya gelmiş gibi hissettim. Bu sene yeni bir formata gidildi. Atmosfer biraz değişecek. Nasıl olacağını çok merak ediyorum ama yeni formatın daha güzel güreşler olmasını sağlayacağını düşünüyorum, diye konuştu.

Türkiye'deki güreş organizasyonlarına katılarak fotoğraf çeken Würz, güreşçilerin kendisini tanıdığını ve fotoğraf taleplerinde bulunduğunu belirtti. İlk yıllarda güreşçilerin sabırsız olduğunu fakat artık sabır gösterdiklerini ve herkesin kendisine arkadaşça davrandığını söyledi.

Yaşı ilerlemesine ve yorulmasına rağmen uzun yıllar Kırkpınar'ı fotoğraflamak istediğini dile getiren Würz, Burada iki Türk arkadaşım var, onlar 50-55 yıldır Kırkpınar'ı fotoğraflıyor. Ben de onlar gibi uzun yıllar Kırkpınar'da fotoğraf çeken biri olmak istiyorum. Elimden geldiği kadar devam etmek istiyorum, dedi.