15 yıllık anahtarcı: 'Çalıştıracak çırak bulamıyoruz'
Edirne'de yaklaşık 15 yıldır anahtarcılık yapan Raif Cömert, gençlerin zora gelmek istemediğini, zanaat öğrenmek istemediğini söyleyerek, bu gidişle unutulmaya yüz tutmuş mesleklerde artık çalıştıracak çırak bulamayacaklarını belirtti.
Teknolojinin hızla hayatımıza girmesi, toplumun sosyal yapısını derinden etkiledi. Bu etkiler birçok mesleğin ortaya çıkmasına yol açarken, bazı mesleklerin de zamanla yok olmasına neden oldu. Zaman içinde kaybolup unutulmaya yüz tutan meslekler arasına anahtarcılık da eklendi. Yaklaşık 15 yıldır Edirne'de anahtarcılık yapan Raif Cömert, pek çok meslekte olduğu gibi kendi mesleğinde de çırak bulamadığını belirtti. Çırak olmadığı için ustada yetişmediğini söyleyen Cömert, “Gençler artık zora gelemiyor. Hepsi masa başı iş arıyor Hâlbuki zanaat bilmek kadar güzel bir şey yok. Çalıştıracak çırak bulamıyoruz” dedi.
“Çırak yok, doğal olarak ustada yetişmiyor artık”
Artık gençlerin zora gelmediğini söyleyen Cömert, “Ben mesleğimi severek yapıyorum. Anahtarcılık mesleği şu anda yok olmak üzere diyebiliriz. Çırak yetişmiyor, bizden sonraki nesil daha masa başı iş arıyor. Emeksiz, zahmetsiz bir para kazanma arzusundalar. Bizim mesleğimiz de muhtemelen yavaş yavaş yok oluyor. Çırak yok, doğal olarak ustada yetişmiyor artık. Gençler meslek yapmak istemiyor. Çoğu üniversite bitirmiş oluyor. Zora mı gelmek istemiyorlar veya başka şey mi var bilemiyorum zanaat bilmek kadar güzel bir şey yok ama maalesef çırak yok bulmakta zorlanıyoruz. Bu gidişle bizim mesleğin de devamı olamayacağını düşünüyorum. İnternet çağında yaşayan çocuklar, orada izlediklerinden etkileniyor. Halkın tabanına indiğimizde eskiden aileler çocuklarını küçüklükten itibaren meslek öğrenmesi için sanayiye gönderirlerdi. Çocuklar küçük esnafların yanında çalışıp, berber, terzi, anahtarcı veya diğer sektörlerde olsun meslek öğrenirlerdi. Fakat şimdi aileler de artık bunu kabullenmiyor. Daha çok masa başı iş ve rahat iş istiyorlar” şeklinde konuştu.