200'ü aşkın kişiyle ekmeğini bölüşüyor

Genellikle yaygın olarak ''Erkek Mesleği'' olarak adlandırılan işlerde çalışan kadınlar, becerileri ile bu meslekleri yapmaya cesareti olmayanlara örnek oluyor. 5 yıldır eşinden kalan mesleği sürdüren Dilek Arzu Dermenci, metal hurda toplayıcılığı aracılığı ile 200'ü aşkın kişiyle ekmeğini paylaşıyor.  

TAKİP ET

İlk olarak eşiyle birlikte çalışmaya başlayan Arzu Dermenci, eşini kaybettikten sonra da sürdürdüğü hurda toplayıcılığı ile hem geri dönüşüme katkı sağlıyor hem de eşinin hatıralarını burada yaşatıyor. Eşinin vefatından sonra zor olanı seçtiğini ve kapatmama kararı aldığını aktaran Dermenci, hem çocukları için hem de yanında çalışan 8 kişinin ekmek kapısı diyerek hayat mücadelesini sürdürmeye devam etti.

"Çeşitli işlemlerden geçtikten sonra fabrikaya gönderiyoruz"

Burada en zor olan şeyin insanlarla uğraşmak olduğunu ve insanların bunlar zaten çöpe atılmış ne olacak düşüncesiyle savaşmanın olduğuna değinen Dermenci işiyle ilgili yaptığı açıklamada; "Eski binalarda işe yaramayacak demir atıkları ve kabloları alıyoruz. Daha sonrasında ayrıştırılma işlemi yapılıyor.Fabrikanın belli standartları oluyor ve bir metreden yukarı almıyor. Onun makastan geçmesi gerekiyor. Biz de burada o işlemleri yapıyoruz. Gelen malzemenin işlem görmesi gerekiyor bunlardan sonra araçlarla son nokta olarak demir çelik fabrikasına gidiyor. Müşteri bazında belki 100 belki 200 kişi ile ekmeğimizi bölüşüyoruz. En az çöpe çıkan 60 kişi var. Onun haricinde evinde ufak tefek tadilat yapmış demiri çıkmış bu tarz insanlar arıyor gidip alıyorum. Bu evlerden bir sürü var" şeklinde konuştu.

"Nasıl olsa atıktı muamelesi görmek zor"

Yıkım artıklarından gelen taşların demirle birlikte ağırlık olarak gözüktüğünü anlatmanın zorlukları olduğunu ifade eden Dermenci, aslında burada en zor olan şeyin burasının para verilip alınan ürünlerden değil de atık malzemeymiş gibi muamele görülmesinin olduğuna değindi. Erkek işi olan hurda toplayıcılığı mesleğini sürdüren Dermenci, çevresindekiler tarafından hayranlıkla izlenerek takdir topluyor.

Yeni tanıştığı insanlara mesleğini anlatırken çok şaşırdıklarını hatta inanmayanların bile olduğunu söyleyen Dermenci, zamanında en büyük motivasyon kaynağının eşi olduğunu ve sonrasında pes etmediğini güçlü bir kadın olarak ayakta kalma mücadelesi verdiğini vurguladı.

"Miras değil, alın teri yaşatılıyor"

Rahmetli Eşi Özgür Dermenci'nin tırnaklarıyla kazıya kazıya alın teriyle çok mücadele verdiğini hatırlatan İş İnsanı Arzu Dermenci, buradaki alın terini gücünün yettiğince yaşatmaya devam edeceğini belirtti. İlk etapta kâr edip etmeyeceğini çok düşündüğünü dükkanın kapısına kilit vurup gitmeyi düşündüğünü ifade eden Dermenci, büyük emek ve mücadele verilerek açılan bu dükkanı kapatmaya kıyamadığını ve eşinin alın terini yaşatmaya karar verdiğini aktardı.

"Azim gösterildiği sürece her şeyin üstesinden gelebilirsiniz"

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan İş İnsanı Arzu Dermenci, kadınların gerçekten azim gösterdiği müddetçe her işin üstesinden gelebileceğine değindi.

"Her kadın bir yerden başlamalı"

Mesleklerin kadın-erkek olarak ayrılmaması gerektiğini vurgulayan Dermenci, günümüzde kadınların çalışma hayatında olması ve ev ekonomilerine katkı sağlamasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme