6 bin dekar tarım arazisi susuz kaldı

Edirne'nin Süloğlu ilçesine bağlı Keramettin köyünde bulunan gölet kuruma notasına geldi.

Keramettin köyünde bulunan ve 6 bin dekar arazinin sulanmasında kullanılan gölet kurudu.

Kentte yıl boyunca yağışların yetersiz olması ve hava sıcaklıklarının yüksek olmasına bağlı olarak kuruyan gölet 6 bin dekar tarım arazisinin sulanmasında kullanılıyor. 35 yıl önce bölgede 3 köyün ve 6 bin dekar arazide sulu tarım yapılmasını sağlayan gölet kuruma noktasına geldi.

Kuruyan gölet dolayısıyla tarım arazilerindeki ekili ürünlerin hasadında yüzde 50 kayıp yaşandı.

Vahşi sulamaya karşı bir an önce önlem alınarak damlama sulamaya geçilmesi konusunda çağrıda bulunan Süloğlu Keramettin Köyü Muhtarı ve Keramettin Köyü Sulama Kooperatif Başkanı Erdoğan Uzun, sulama göleti kurulduğundan beri böyle kuraklık görmediklerini söyledi.

6 bin dönüm araziye su sağlayan göletin aynı zamanda 3 köyün tarım arazisini sulu tarıma geçirdiğini belirten Uzun, “Göletimiz 218 bin metreküp suya sahip 6 bin dönüm araziyi suluyor. Burada Büyükgerdelli, Süloğlu ve Keramettin köyleri bu sulamadan faydalanıyor. En son 2010 yılında bu kadar kuraklık yaşadık. Ancak gölet içerisindeki baca ilk defa dışarıya çıktı. Bu kadar yanına gidilebilecek kadar su seviyesi azalmamıştı. Böyle bir kuraklık olmamıştı. Üreticilerimiz bu kuraklığı görene kadar bu kadar mağdur olmamıştı. Bu gölet kurulalı 35 yıl oldu. 35 yıldan beri bu kadar kuraklık görmedik. Üreticinin mahsulleri susuz kaldı.” Dedi.

Ürünlerin susuz kalması nedeniyle mahsulde yüzde 50 verim kaybı yaşandığını aktaran Uzun, şunları kaydetti; “Bu vahşi yani salma sulamadan damlama sulamaya geçmemiz gerekir. Aksi halde kuraklık nedeniyle su savaşları olacak. Üreticinin mağdur olmaması için özelikle rica ediyorum. Damlama sulamaya geçelim. Mısır, ayçiçeği, yonca gibi ürünlerin sulaması yapılıyor. Kuraklık nedeniyle sular çekildi ve sulama yapılamıyor. Kuraklık nedeniyle mısırda sulama yapamadığımız için ürün kaybı yaşıyoruz. Geçen yıl mısırlarda bin 600 ton 2 ton verim alındı. Bu sene 1 ton anca alırız. Yüzde 50 verim kayıp var.”

Yaşanan kış kuraklığına bağlı olarak mısır ekili arazilerde ürünlerin kuruduğunu belirten Keramettin Köyü Üreticilerinden Tuncay Özcan, “Çok kurak bir yıl geçirdik. Göletimiz bitti. Yağışlarda olmadı. Zaten kış kurağı vardı. Barajlarda su olmadığı için sulamada yapamadık. Mahsullerimiz kurudu. Geçen seneye bakarak verim yüzde 50 düşecek.” Dedi.

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme