ALİ CAN ZERAY'LA Z RAPORU
Edirne'de merakla beklenen CHP'nin adayı hala belli değil.
AK Parti'nin MHP ile ortak gösterdiği Cumhur ittifakı adayı Belgin İba ise çalışmalarına son hızla devam ediyor. İba, gerçi çok önceden başladı çalışmalara. Sadece seçim zamanı göstermelik cenaze ve düğün fotoğraflarında değil, 2 yıl 3 yıl hatta 4 yıl öncede bu fotoğraf karelerindeydi.
BELGİN İBA ÇOK SEVİLDİ
Partinin vizyonuna vizyon kattı. Girmedik ev, çalmadık kapı bırakmadı. Eleştirileri dikkate aldı, herkesi her kesimi dinledi. Samimiyeti kentte en çok konuşulanlar arasında.
Tribünlere oynamıyor bu elektriği alıyorsunuz.
İba'nın bu enerjisini yıllar yıllar önce Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın ilk fark ettiğinde fotoğrafı çekenlerdendim. Yani İba'yı buraya getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan oldu. Buna bende şahitlik edip, 2014 yılında Erdoğan'ın Edirne'ye Başbakan olarak geldiğinde, AK Partili kadınlar kendisine veda ediyordu. Bu sırada Erdoğan Belgin İba'yı fark etti ve onunla diğerlerinden fazla sohbet etti.
İba'nın adaylığı vatandaş tarafından olumlu karşılandı. Yapılan anket bilgileri geliyor elimize bazı önemli mahallerde İba'nın oyu yüzde 60'lara kadar çıkmış durumda. Yani Cumhur İttifakı adayı İba, siyaset üstü bir çalışma içinde.
BEN KAZANANA KADAR ANKET DEVAM
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise yeniden CHP'nin aday olmak için çalışmalarına devam ediyor. Kulis haberlerine göre Gürkan, ilk önce istemediği ön seçimi CHP Genel Merkezinden talep etti. Genel Merkezde Gürkan'a ‘önce anket istedin yaptık. Sular çamurlu dedin tekrar anket yaptık. Sen hiçbir anketten çıkmadın. Şimdi ön seçim istiyorsun, sen çıkana kadar devam edemeyiz' dediğini duyduk gibi olduk. Ön seçim olduğunda üyelerin büyük çoğunluğu Recep Gürkan'da olduğu gibi adayında kendisi olma ihtimali çok yüksek. Gürkan Genel Merkeze, ‘'Keşan'da ve Uzunköprü'de oldu. Kırklareli, Babaeski'de oldu. Bende ön seçim istiyorum'' diye ısrar ettiği öğrenildi.
ÇUKURLARDAN ATLA GEL
Belediye'nin meşhur çukurları tehlike saçmaya devam ediyor. Yine bir çukura araç düştü ve aracın lastiği patlaması sonucu maddi hasar oluştu. Çukurla meşhur olan kentimizde 38 ve 46 gündür kapanmayan çukurlarımızda mevcut. Bu çukurların ne zaman oluştuğunu not ettiğim için ne zaman kapatılacak diye takip ediyorum.
Bu çukurların yerini ben biliyorum ve gün gün fotoğraflıyorum, bakalım belediye bu çukurları bulabilecek mi? Her yer de var nasılsa. Hangisini kapatsa karımıza sevgili okurlarım.
Belediye ekipleri çok yetersiz inanın bana olmuyor.
Ne yapsalar ne etseler yapamıyorlar.
EDİRNE KÖYE DÖNDÜ
Kent köye döndü. Hizmet sıfır. Edirne'nin yolları bozuk, içme suları çamurlu, çöpleri sokakları kaplamış. Ulaşım bitmiş. ETUS şoförleri saygısız ve eğitimsiz. Kentte 65 yaş üstü vatandaşlar, dolmuşlara sırf bedava biniyor diye şoförler tarafından maruz kaldıkları durum içler acısı. Hakaret edilip hor görülmekten bıkmış durumdalar. Yani bende anlamıyorum o bedavaya biniyor ama sen bunun parasını devletten alıyorsun. Neden bunu yapıyorsun. Sanki ücretsiz taşıyorsun. Kentte yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlar bunu hiç hak etmiyor.
HANİ BALKANLARDAN GELEN YAĞIŞLI HAVA
Kentte son günlerde havalar bir soğuk bir sıcak, bir yağmur yağıyor bir kar.
Kar, gerçi merkeze yağmıyor ama Lalapaşa, Keşan ilçe ve köylerinden etkili oldu. Kar yağışının merkeze neden yağmadığını bende gazeteci olarak merak ettim. Yaptığım incelemede kent merkezine şöyle, 5 santim olarak 2018 yılında kar yağmış. Yollar kapanmış, küreme çalışmaları, belediye ekipleri sokaklarda temizlik ve tuzlama yapıyor. Ondan sonra 2021 ve 2022'de cılız kar yağışları var. Yani yok desek yeridir. Nedenlerini sorguladığımızda uzmanlar, gökyüzünde sıcak hava tabakası oluşmuş diyor. Uzmanlar, Edirne'nin Bulgaristan ve Yunanistan'a sınır oluşturan bölgelerinde sınır hattı boyunca ağaçların kesildiğinden kaynaklandığını ifade ediyorlar. Evet, kentin sınır oluşturan ormanlık alanında ağaçlar kesildikten sonra kent merkezine kar yağmamaya başladı. Edirne Valisi Ekrem Canalp, döneminde başlamıştı.
AĞAÇ YOK YAĞIŞTA YOK
Hatırladığım ilk Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı yanındaki ağaçlık alanda başladı. Sonra her 2 ülke sınır boyu temizlik çalışması diye güzelim ağaçlar kesildi. Aralarında meşe, palamut, gürgen cinsi güzelim ağaçlar katledildi. Doğayı kendi elimizle yok ettik. Sonra ne oldu, kuraklık başladı. Ya tamam dünya genelinde yaşanıyor kuraklık, ülkemizde de buna da evet ama bizim Edirne'de bu kadar etkilenmezdi. Mevsim değişimi bunu da anlıyorum ama anlamadığım sizin o güzel ağaçlarını neden kestiğiniz. Kesmeseydiniz olmaz mıydı? Ya o kadar ağaç kesilir mi? buna neden göz yumuldu. Olan oldu. Dünyada ve Türkiye'de kuraklık başladığında Edirne'de kuraklık yoktu. Bu ağaçlar kent merkezine yağışların olmasını sağlıyordu. Sırf sınırlarımızda yol ve temizlik çalışması başlattığınız için kuraklığı daha hissedilir hale getirdiniz. Bulgaristan ve Yunanistan'da neden ağaçlar kesilmedi?. Eee burası Türkiye, vur baltayı gitsin.
Yazık, vallahi yazık. Bu ağaçlar kesildikten sonra bölgedeki yağışlar düştü ve tarım kenti Edirne'de yer altı suları da 80 metre derine indi. Bazı bölgelerde 120, bazı bölgelerde ise su kalmadı. Yok, ederek yok oluyoruz. Edirne'ye kar yağmayalı 6 yıl olmuş. Yağmur yağmadığı için üretici kuru toprağa buğday ekiyor. Ekim ayında yağmur yağmadı. Son 2 yılda Ekim ayında metrekareye 4 kilo yağış düşmedi.