Atatürk'ün Edirne'ye son gezisi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıllık ömrüne 11 savaş, 24 madalya, 7 nişan, 13 kitap, 1 ülke ve milyonlarca özgür insan sığdırdı. Edirne'ye en son 21 Aralık 1930'da gelen Atatürk coşkuyla karşılanmıştı.

TAKİP ET

Büyük Önder Atatürk ömrü boyunca hastalığının son günlerine kadar yurt gezilerine hep önem verdi. Edirne'de Çanakkale Zaferi sonrası Anafartalar Kahramanı Albay Mustafa Kemal olarak da görev yaptı. 16'ncı Kolordu Komutanı olarak kentte bir buçuk ay kaldı. Gazi Mustafa Kemal, daha sonra emrindeki kolordu ile Diyarbakır'da görevlendirildi. Serhat şehri Edirne'yi hayatında üç kez ziyaret eden Atatürk, sonuncusunda Cumhurbaşkanıydı.

Atatürk, yöredeki çeltik ekiminin yaygınlaştırmasını istedi ve Trakya, bugün O'nun çiftçiye çizdiği vizyonla Türkiye'nin çeltik ambarı konumunda.

Takvimler Aralık 1930'u gösterdiğinde genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, Edirne'yi ziyaret etti. Her gittiği yerde Edirnelilerin ilgisiyle karşılandı. Halk sorunlarını anlattı, Atatürk dikkatle dinledi.

Atatürk kentteki ziyaretleri kapsamında Muhtar Salih Ersoy ve köylülerin şikyeti üzerine Kemalköy'ü ziyaret etti.

Atatürk şikyet üzerine geldiği köyde arazilerin çeltik ekili olduğunu fark etti. Ardından çeltiğin askerin kumanyası için çok önemli olduğunu ve üretici için ise iyi bir gelir kapısı olduğunu öğrenince çeltik üretmeyen çiftçiye de çeltik üretmesi yönünde telkinde bulundu. Yani gazi bundan on yıllar önce bölge üreticisine yeni bir vizyon kazandırdı.

Edirne, Atatürk'ü karşıladığı günlerde, birkaç ay önce yaşadığı kasırganın izlerini silmeye çalışıyordu. Selimiye Camisi de hasar görmüştü. Atatürk, onarım için ek ödenek çıkarılmasını sağladı. Mustafa Kemal'in Edirne'ye ilk gidişinde binbaşı rütbesindeydi. Bolayır Kolordusu Hareket Şube Başkanı'ydı. 2'nci Balkan Savaşı sonunda 21 Temmuz 1913'te Edirne geri alındığında kente ilk girenler arasındaydı.

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme