Atıklar Sokak Hayvanları İçin Mamaya Dönüşüyor

Sıfır Atık Projesi kapsamında gelecek nesillere daha güzel ve yaşanabilir bir çevre bırakılması için çalışmalar devam ediyor. Güneş enerjisiyle çalışan geri dönüşüm otomatına plastik, cam veya metal atık atıldığında cihazın alt tarafından sokak hayvanları için mama dökülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kente kazandırılan geri dönüşüm otomatı ile hem atıkların çevreye atılmaması, hem de sokaktaki canların karınlarının doyurması noktasında farkındalık oluşturdu.

TAKİP ET

Geri dönüşüm otomatı; kendi elektriğini üretiyor, çevre kirliliğini önlüyor, aynı zamanda sokak hayvanlarının karnını doyuruyor.

“Hem çevre kirliliğini önlüyor, hem de sokaktaki canların karnını doyuruyor”

Sıfır Atık Projesi'nin bir parçası olan geri dönüşüm otomatları Edirne'de de kullanılmaya başlıyor. Geri dönüşüm otomatına plastik ve cam atıkları atıldığında cihazın alt tarafından sokak hayvanları için mama dökülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'nin bir parçası olan geri dönüşüm otomatları, enerjisini güneşten alıyor, plastik, cam gibi atıkları kedi-köpek mamasına çeviriyor.

“Sıfır Atık Projesi yaygınlaştırılacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin takdirlerinde tüm Türkiye'de uygulanmak üzere 2017 yılının Eylül ayında Sıfır Atık Projesi'nin tanıtımının yapıldığını hatırlatan Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk, proje kapsamında 2023 yılı hedefleri doğrultusunda kamu kurumlarından başlamak üzere yurdun her yerinde sıfır atık projesinin uygulanacağını ifade etti.

“Gelecek nesillere daha güzel ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için farkındalık yaratmak istedik”

Edirne Valiliği ile uyumlu bir koordinasyon içerisinde Edirne'de sıfır atık konusunda birçok projeye imza attıklarını söyleyen Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk; “Bu kapsamda bakanlığımızca uygun görülen geri dönüşüm mama otomatını temin ettik. Bu mama otomatını merkezde ve ilçelerde geri dönüşüm atıklarının çevreye atılmaması ve aynı zamanda can dostlarının yiyeceklerinin ve içeceklerinin tedarik edilmesi hedeflenmiştir. Aynı zamanda çevre dostu olma yolunda önemli bir adım atılmış olacaktır. Projenin içeriğine baktığımız zaman israfı önlemek, atık miktarını azaltmak, atıkları kaynağında ayrıştırmak ve atıkları geri dönüşümle ülke ekonomisine kazandırmaktır. Gelecek nesillere daha güzel ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak geri dönüşüm otomatı ile bu atıkların çevreye atılmaması, geri dönüşüm kutularına atılarak ülke ekonomisine kazandırılması için farkındalık oluşturmak istedik. Edirne'de bu geri dönüşüm otomatı ile bu bilinci arttırmayı hedefliyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

“İşe yaramayan atıklarla sokaktaki canların karnını doyurmasına katkı sağlayın”

Geri dönüşüm mama otomatının çalışma sisteminin çok basit olduğunu ifade eden Öztürk; “Üzerindeki boşluk kısımdan herhangi bir plastik, metal ya da camı attığınız zaman can dostlarımız için programda ayarlı miktarda mama düşüyor. Aynı zamanda hayvanları yemek yerken rahatsız etmemek için otomatın yan tarafında su haznesi var. Oradan da onlara su verilebiliyor. Vatandaşlar işine yaramayan plastik, metal ya da camını yolda yürürken bu şekilde tasarlanmış olan otomatlara atabilir. Bu sayede hem bu atıkların geri dönüşümünü sağlamış olacağız, hem de can dostlarının karınlarını doyurmuş olacağız. Ayrıca geri dönüşüm mama otomatı çevre dostu bir otomattır. Enerjisini de güneş paneli vasıtasıyla almaktadır” ifadelerine yer verdi.

Geri dönüşüm otomatı ile israfı önleme, atık miktarını azaltma, atıkları kaynağında ayrıştırma ve atıkları geri dönüşümle ülke ekonomisine kazandırma noktasında örnek bir projeye imza atılmış oldu. Sıfır Atık Projesi'nin bir parçası olan geri dönüşüm otomatları yaygınlaştırılacak ve kentte insan sirkülasyonunun yoğun olduğu noktalara konulacak.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme