Ayçiçeği üreticilerinin hasat mesaisi devam ediyor
Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Edirne'de hasat devam ediyor. Erken ekim yapan üreticilerin bazıları kurutma mesaisine başlarken, bazıları ise hasat mesaisi yapıyor.
Bu yıl kuraklığa bağlı olarak beklenen verimin yüzde 30 daha az olduğunu söyleyen Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, ayçiçeği hasadında üçüncü kademeye geçildiğini aktardı. Bu kapsamda rekoltenin düştüğünü ifade eden Öztürk, hasadın tamamlanmasının ardından kurutma mesaisine geçileceğini söyledi.
Trakya'nın iklim koşullarına göre genelde Mart ayının başından başlayıp Nisan ayının sonuna kadar ekim yapıldığını belirten Öztürk, “Ekimi çok narin olan bir bitkidir. 120 veya 140 gün içerisinde hasat edilen bir üründür. 2 tane özelliği var. Birincisi yağ ikincisi ise yemin ham maddesi olan küspesidir o yüzden tarım ve insanlar için önemli bir bitkidir. Çiftçi için ise tarlasını dinlendirmek için önemli bir bitkidir. Çünkü Ayçiçek ekiminden sonra ertesi sene ekilen ürünlerin verimin yüksek olmasını sağlıyor” dedi.
Yağışlar ve sıcak havanın verimi de düşürdüğünü aktaran Öztürk, iklim değişiklikleri tüm ürünlerde etkili olduğu gibi yazlık bir çeşit olduğu için ayçiçeğini de etkilediğini vurguladı.
“Kuraklık ve sıcak hava verimi düşürdü”
Ayçiçeğinin çok çeşitli aşamaları olduğunu aktaran Öztürk; “Çıkış öncesi, 50 santimetre olduğu dönem, çiçek açma dönemi ve tane doldurma dönemi olarak 3 safhadan oluşuyor. Bu 3 safhada kritik olarak nitelendiriliyor. İlk iki aşama başarılı olsa bile sonuncu aşama başarılı olsa bile verim ve kalite kaybı yaşanıyor. Son yıllarda sulama yapılarak verim artışları denenmekte. Bizim ilçemizde de damlama sulama denemeleri yapılıyor. Fakat hasat tam olarak bitmeden kalite ve verimi tam olarak öğrenemedik. Ayçiçeğinin ilk çıkış aşamasında hava sıcaklığının 15-20 dereceleri bulması gerekiyor. 50 santimetre boy yapısının yanı tabla yapısının oluşmasından önce de belli miktarda yağış alması ve iklimin de poyraz rüzgârlarına ılıman gitmesi gerekiyor. Aynı şekilde bir sonraki aşama ise tabla oluşum aşamasıdır. O aşamada ise aşırı suya ihtiyaç duymaktadır. Yağışların mevsim normalleri altında kalması veya üzerine çıkması da tabla yapısını etkilemektedir. Çiçek açtıktan sonra tane tutum dönemine girdiğinde çok su isteyen bir bitki değildir. Kendi sapında biriktirdiği suyu tane beslemesinde kullanabilir. Ama bu yıl çok ilginç bir oldu. 40 derecenin üzerinde sıcaklar çıkınca ayva sarısı dediğimiz tane tutum döneminde problemler yaşadık. Tüm çiçek açan ürünler 33 dereceden sonra tozlanma yapamaz. Geç ekilen ayçiçeklerinde bu sıkıntılar yaşandı” şeklinde açıklamada bulundu.
Ayçiçeklerinin bu sene ikinci ve üçüncü dönemi ilk gelişim dönemlerinde buğday da olduğu gibi çok yüksek verim beklediklerini aktaran Öztürk, sıcak havaya bağlı olarak bekledikleri verimi bulamadıklarını ifade etti.
Burcu Temel