'Ayrımcılık olmasın, ön yargılar kırılsın '

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından 'Dünden Bugüne Ayrımcılık Paneli' gerçekleştirildi.

TAKİP ET

Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan, Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı ve misafir konuşmacı Kelemet Çiğdem Kentel katıldı.

Türkiye'de ayrımcılık olmaması gerektiğini vurgulayan Arslan, ırk, renk, dil gözetmeksizin aynı haklara sahip olduğunu söyledi.

“Dula ev vermiyorlar”

Türkiye'nin dört bir yanında haberli ve habersiz inceleme ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirten Arslan, “Ziyaret ettiğimiz yerlerde eksikleri, ihtiyaçları, özellikle insan hakları bağlamında muamele koşullarını inceleyerek bunlarla ilgili ayrıntılı değerlendirmeler yapıyoruz. İster cezaevi ister hastane, nezarethane ya da yurt olsun, buralarda yaşayan vatandaşlarımızın ne durumda olduklarını tespit ediyoruz. Mesela bir kadın emlakçıya gidiyor. Emlakçı bekâra, dula ev verilmediğini söylüyor. Medeni hal itibarıyla ayrımcılık yapılamaz. Bu hanımefendi de savcılığa müracaat ediyor. Savcılık da bize yönlendiriyor. İncelemeler yapıyoruz. Böyle bir olay başımıza geldi. Bu durumda hem ev sahibine hem de emlakçıya maddi yaptırım uyguladık.” Diye konuştu.

“Ön Yargılar Kırıldı”

Pendik ve Sultanbeyli'de 'Teneke Mahalle'de çadırlarda yaşayan Roman aileler için iki yıl önce başlatılan "Romanlar için Yeni Bir Gelecek" projesiyle 18 aileye sıcak yuva sağlayan Kentel gerçekleştirdikleri projenin hem güzel hem de zor anlarını katılımcılarla paylaştı. Kentel, şunları söyledi: "Tam da okulların açıldığı bir dönemdi. Buradaki çocuklar okula gidemiyordu, okulla bir bağ kuramıyordu. 'Ne yapabiliriz?' diye yola çıkıp harekete geçtik. Çok zorlandık herkes karşılıklı olarak ön yargılıydı ve bu her süreçte karşımıza çıktı. Fakat uzun bir zaman sonrasında bunları kırmayı başardık. Herkes az da olsa işin ucundan tuttu. Bu süreçte en büyük destekçim eşim Ferhat Kentel oldu. Farklı bir sosyolojisi olan bir topluluk. Çocuklar şimdi hayallerin ötesinde bir hayat yaşıyorlar. Evleri de var. Çoğu zaman çok kolay anlaşamadık. Ama şimdi birbirimizden ayrılamaz hale geldik, kucaklaşıyoruz her daim."

İpek Deniz

Bakmadan Geçme