Baca Yangınlarına Dikkat

Havaların soğumaya ve kış mevsiminin yaklaşmaya başlaması ile birlikte sobaların kurulduğu, kaloriferlerin yakıldığı bugünlerde temizlenmeyen bacalar yangına davetiye çıkarıyor.  Doğalgaz kullanımının artmasıyla birlikte baca yangınlarının da azaldığını belirten Edirne İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, geçmiş yıllara oranla bakıldığında doğalgaz kullanımı yaygınlaşınca baca yangınları da azaldığına dikkat çekti.

TAKİP ET

Vatandaşlara Uyarı

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte baca yangınlarına karşı dikkatli ve bilinçli olunması gerektiğini belirten Edirne İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, meydana gelebilecek baca yangınlarına karşı sobalı evde oturan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“Poşetlere kömür koyup atmayın!”

Soba kullanılan evlerin olduğu bölgelerde daha fazla yangın meydana gelebildiğini aktaran Erdoğan Göbel; “İtfaiye Müdürlüğü olarak ekiplerimiz baca temizliği yapıyor. Vatandaşlar kış gelmeden tedbirini alması gerekiyor. Soba bacalarının yılda 2 defa, kalorifer bacalarının da yılda 1 defa temizlenmesi gerekir. Soba kullanan vatandaşlar ilk önce baca temizliği ve bakımını yaptırmalı sonrasında yakmaya başlamalıdır. Bacayı temizletmeden soba yakmaya kalkılırsa ne gibi risklerle karşılaşılacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Soba kullanan vatandaşımız poşetlere kömür koyup atmasın. Bacaları daha çok ziftlenir. Yaz ayında kuruyan kurumlar aynı kuru yaprak gibi bacanın içinde duruyor ama yakıldığında ısıdan eriyip aynı yere yapışıyor. Bu yüzden baca temizliği Eylül ayı başında yapılırsa daha faydalı olur” şeklinde açıklamada bulundu.

“Tedbirli ve bilinçli olunmalı”

Soba kullanan vatandaşlara uyarılarda bulunan İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, baca yangınlarına karşı dikkatli ve bilinçli olunması gerektiğini aktardı.

Sıvasız, hatalı inşa edilmiş bacaların ilk olarak bakımının yapılması gerektiğini ifade eden Göbel, “Sobadan sıçrayabilecek kıvılcım tehlikesine karşı önlem alınmalı, mutfak tüpü, doğalgaz kullanılan ocak ve sobaların sızıntılara karşı sık sık kontrol edilmesi gerekir. TSE belgeli sobalar kullanılırsa risk daha azalmış olur. Sobaların duvardan/bacadan en az 1 metre, en fazla 1,5 metre uzağa kurulması gerekir. Soba borusunu baca içine 10 cm'den fazla sokulmamalıdır. Odun ve kömürün dışında naylon, plastik, paçavra vs. yakılmamasını tavsiye ediyoruz” dedi.

Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun yangına neden olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatan Göbel, bacalarda oluşan çatlaklara karşı da önlem alınması gerektiği ve baca yangınlarının çatıya sıçradığında tüm evin yanabileceğini söyledi.

Hala 110'u arayanlar var

Tüm çağrıların olduğu gibi İtfaiye çağrılarının da 112'ye bağlandığını dile getiren Göbel, vatandaşların olumsuz bir durumda 112 aracılığı ile itfaiye ekiplerine ulaşabileceğini aktardı.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme