Bakan Kacır, 'Havacılıkta neredeyse hiçbir ülkenin yapamayacağı ölçüde hızlı projeler gerçekleştirdik'

Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı ile Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Edirne Gençlik Buluşması programına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır,gençlere seslendi. Türkiye'de havacılıkta neredeyse hiçbir ülkenin yapamayacağı ölçüde hızlı araştırma ve geliştirme projeleri gerçekleştirildiğine dikkat çeken Bakan Kacır, neredeyse her yıl gökyüzüne Türk'ün yeni bir imzasının atıldığını vurguladı.

TAKİP ET

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Edirne Gençlik Buluşması programına katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Edirne programı kapsamında Trakya Üniversitesi'ni ziyaret etti. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Edirne Gençlik Buluşması programına katılan Kacır, Türkiye'de son 5 yıldır dünyanın en büyük teknoloji festivallerinin düzenlendiğini belirtti.

En büyük kuvvetlerinin gençler olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye nüfusunun ortanca yaşının 33 olduğunu ve ortanca yaşı 48'lere dayanan Almanya'ya göre 15 yaş daha genç ve dinamik bir nüfusa sahip olunduğunu aktardı.

Alper Gezeravcı'nın yolculuğunun gökyüzünün sınırlarını aştığını belirten Bakan Kacır, gençlere seslenerek 'sizlerin hayallerinizin hedeflerinizin sınırları da ufkun ötesine geçsin" dedi.

"Her yıl gökyüzüne Türkün yeni bir imzasını atıyoruz"

Bugün dünyada yenilikçi teknolojiler geliştirildiğine değinen Bakan Kacır, "Tüm dünyada bu yenilikçi teknolojileri gencecik insanlar geliştiriyor. Bu anlayışla varımızın yoğumuzun gençlik olduğu bilincinde ne yapıyorsak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürdüğümüz milli teknolojilerde hangi projeyi gerçekleştiriyorsak merkezimize her daim gençleri koyuyoruz. 5 yıldır dünyanın en büyük teknoloji festivallerini Türkiye'de düzenliyoruz. TEKNOFEST'e katılan öğrencilerimizle tanıştık. Trakya Üniversitesi öğrencilerinin ne kadar büyük bir iddia özgüven ve enerji sahibi olduğunu bir kez daha görmenin mutluluğunu yaşadım. 2018'de TEKNOFEST yoluna çıktığımızda 14 teknoloji yarışması düzenlemiştik. 20 bin öğrencimiz katılmıştı. Geçtiğimiz yıl İstanbul Ankara ve İzmir'de 3 büyük festival düzenledik. Bu festivallerde 44 teknoloji yarışmasına 337 bin takım da 1 milyon gencimiz katıldı. 2024'te başvuru sayısı geçen yılın da çok üzerinde gerçekleşti. Biz inanıyoruz ki bizim gençlerimiz önlerindeki engelleri kaldırırsak onların yanında olursak dünyanın en iyisini başarabilecek insanlardır. Bunu Türkiye'nin evlatları ispat ettiler. En çok savunma sanayinde ispat ettiler. Gerçekten savunma sanayi bugün Türkiye'de milli teknoloji hamlesinin öncü alanı oldu. Türkiye bugün savunma sanayinde kritik teknolojilerin neredeyse tümünü yerli ve milli imkanlarıyla geliştirebilen üretebilen bir ülke olma noktasına geldi. Biz havacılıkta başka hiçbir ülkenin yapamayacağı ölçüde hızlı araştırma geliştirme projeleri gerçekleştiriyor ve neredeyse her yıl gökyüzüne Türkün yeni bir imzasını atıyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Türkiye'nin, 20. yüzyılda havacılık ülkesi olma yönündeki çalışmaları çeşitli nedenlerle engellendi"

En güzel örneklerin Bayraktar TD2, Bayraktar TD3, Akıncı, Aksungur, Anka, Anka2, Anka3, Hürkuş, Hürjet, Gökbey, Atak, Atak2, Kızıl Elma, Kağan bunların hepsi sizler gibi gencecik Türk mühendislerinin, bilim insanlarının, teknisyenlerinin gökyüzüne attığı imza olduğunu söyleyen Bakan Kacır, "Demek ki, başarabiliyormuşuz dedik değil mi? Halbuki 20'nci yüzyılda biz bir havacılık ülkesi olamamıştık. 20'nci yüzyılda dünya iki cihan harbi yaşadı, binlerce uçak üretildi, binlerce helikopter üretildi, biz bunların neredeyse hiçbirinin üreticisi değildik. Olabilir miydik? Tabii ki olabilirdik. Biz Teknofest'i İstanbul'da, Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştiriyoruz. Atatürk Havalimanı'nda bizden 60 yıl kadar önce yine Teknofest düzenlenmiş. O dönem Türkiye'yi milli havacılıkla geliştirmek üzere çaba gösteren Nuri Demirağ tarafından Atatürk Havalimanı'nda tıpkı bizim Teknofest'lerde yaptığımız gibi milli uçaklar geliştirsin, üretsin gençlerimiz mühendis, teknisyen olsunlar diye, milli uçakları uçuracak pilotlar yetişsin diye gök şenlikleri düzenlenmiş" dedi.

"Dünyaya parmak ısırtacak başarı hikayeleri ortaya çıktı"

Türkiye'yi milli havacılıkta şahlandıracağız dedikten sonra 2000'li yıllarda çok şükür dünyaya parmak ısırtacak başarı hikayeleri ortaya çıktığını ifade eden Bakan Kacır, önümüzdeki dönemde de uzay alanında da havacılığa benzer bir başarı hikayesi ortaya çıkartmayı hedeflediklerini aktardı.

"Türksat 6-A'yı uzaya göndereceğiz"

Bu hedefe ulaşacak imkan ve kabiliyete sahip olduklarını belirten Bakan Kacır, "Uydularını kendileri üretebilen bir ülkeyiz. Görüntüleme uydularını son 20 yılda adım adım yerli ve milli üretmeyi başardık. En nihayetinde yüksek çözünürlüklü İmece görüntüleme uydusunu kendi mühendislerimizin eseri olarak ürettik ve hali hazırda İmece'den istifade ediyoruz. Şimdi önümüzdeki aylarda ilk milli haberleşme uydumuz Türksat 6-A'yı uzaya göndereceğiz. Böylelikle Türkiye haberleşme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen 10 ülkeden birisi olacak. Bütün bunlar uzay alanında muazzam tecrübeler ve kazanımlar getirdi Türkiye'ye. Her seferinde hedefi daha öteye koyuyoruz. İmece yaklaşık 600 kilometrede görev yapan, yaklaşık 600 kilogramlık bir görüntüleme uydusu. Türksat 6A 36 bin kilometrede görev yapan, 4 buçuk tonluk bir haberleşme uydusu. Şimdi milli uzay programıyla aya erişmeyi hedefliyoruz. Çünkü bizim roket bilimcilerimiz var. Roket teknolojilerinde iddiamızı yükseltmek istiyoruz. Hibrit roket teknolojisinde Türkiye dünyada en ileri düzeyde çalışmalar yapan 4 ülkeden birisi. Kendi roket teknolojimizle inşallah bu sefer 380 bin kilometre ötedeki aya erişmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

2021'de milli uzay programı ilan edildiğinde açıklanan 10 önemli hedef olduğunu ve Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdiklerini hatırlatan Bakan Kacır, Gezeravcı Türk bilim insanlarının hazırladığı 13 bilimsel deneyi orada tamamladığını ve büyük bir başarıyla misyonu gerçekleştirdiğini ifade etti.

Bakan Kacır'ın konuşmasının ardından İlk Türk Astronot Alper Gezeavci, uzay misyonu görev ve hazırlık sürecinde edindiği deneyimleri öğrencilerle paylaştı.

Gezeravcı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında hedef koyulan böylesine kutsal bir çalışma için böylesine kutsal bir hedef için tam 36 bin tane Türk vatandaşının başvuru yaptığını öğrendiklerini ve bu durumunda ülkenin zenginliğinin ve kapasitesinin en sağlam yansımalarından bir tanesi olduğunu aktardı.

Gezeravcı, sürecin ardından uzay istasyonunda gerçekleştirdiği deneylerin detaylarını öğrencilerle paylaştı.

Edirne Valisi Yunus Sezer de bu güzel etkinlikte bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını aktardı. Bakan Kacır ve Gezeravcı gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Konuşmaların ardından Gezeravcı, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Haber Merkezi

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme