Bakan Yumaklı'dan müjde

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı İpsala'daki çeltik hasadı etkinliğine katıldı. Yumaklı, biçerdövere binerek çeltik hasadı yaptı. Bölgede sulama yatırımlarının tamamlanacağını belirten Yumaklı, Edirne'ye Tarım Kredi Kooperatif Fabrikası'nın kurulacağını duyurdu.

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı İpsala'da gerçekleştirilen Çeltik Festivali ve Çiftçilerle Buluşma programına katıldı.

Programda konuşan Yumaklı, bölgede sulama yatırımlarının tamamlanacağını ifade etti.

Edirne'ye Tarım Kredi Kooperatif Fabrikası'nın kurulacağını duyuran Yumaklı, önümüzdeki süreçte Edirne'nin hem çeltik üretiminde hem de diğer tarımsal üretim faaliyetlerinde ön plana çıkması için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini iletti.

“Edirne'de 525 bin dekar alanı sulamaya açacağız”

Dünya nüfusundaki artışla birlikte çeltiğe talebin her geçen gün artacağını dile getiren Yumaklı, “Dolayısıyla 2030 yılında pirinç talebini karşılamak için çeltik üretiminin, tüm dünyada ve ülkemizde yüzde 50 oranında artırılması gerekecek. Bu artışı tarıma göre su kullanımı ile değil, suya göre tarımsal üretimi planlayarak yakalayabiliriz. Bu kapsamda su ve sulama yatırımlarımıza daha çok önem veriyoruz. Burada yeri gelmişken Edirne için; su ve sulama yatırımlarını kapsayan toplam maliyeti 14,1 milyar lira olan 15 projemizin müjdesini vermek isterim. Bu yapacağımız su ve sulama projeleri ile Edirne'de 525 bin dekar alanı daha sulamaya açacağız. Bu kapsamda 11 milyar TL kaynak aktararak Hamzadere Barajı Sulaması, Çakmak Barajı Sulaması, Subaşı Sulaması, Bülbüldere Regülatörü ve Sulaması projelerini hızlı şekilde hayata geçireceğiz. Projelerimizin sektörümüz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Bu yatırımlarımızın yanında Bakanlık olarak çeltik üretiminin; su tasarrufu sağlayan damla sulama sistemleri kullanılarak yapılmasını destekliyor ve yaygınlaştırılmasıyla ilgili çalışmaları yürütüyoruz.” Dedi.

Çeltik üretiminin önemine değinen Yumaklı, Edirne'nin ekonomisine katkısından bahsetti.

Yumaklı, bakanlık olarak son 22 yılda tarımsal üretime güçlü altyapı kazandırdıklarını söyledi.

Ekili olmayan toprak kalmaması için var güçleriyle çalıştıklarını belirten Yumaklı, “Son dönemde, ülkemizin üretim potansiyelini daha da yukarılara taşımak için Tarımsal üretim planlamasını hayata geçirdik. İlk önce hayvansal üretim ve balıkçılıkta süreci başlattık. 1 Eylül itibariyle de bitkisel üretimde planlı üretime geçtik. Sözleşmeli üretimin, sektöre daha hızlı entegre olması için mevzuat alt yapısını güçlendirdik. İşlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması için yasal mevzuatı oluşturduk. 2 yıl üst üste ekilmeyen arazileri tespit edip üretime kazandıracağız. Tüm tarımsal üretim alanlarının kayıt altına alınması çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Üretim yapılan tüm alanlarda üreticimize destek olmak için çalışıyoruz.” Dedi.

Yumaklı, dünyada çeltik veriminin dekar başına 471 kilogram olduğunu, Türkiye'de ise bu rakamın 803 kilogram olarak kayıtlara geçtiğini vurguladı.

Türkiye'de 2023 yılında 900 bin ton çeltik üretiminin gerçekleştiğini dile getiren Yumaklı, 2024 yılında 980 bin ton rekolte beklediklerini ifade etti.

Yumaklı, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu çeltiğin yüzde 75'inin Edirne'de üreteceklerini iletti.

Küresel iklim değişikliği ve yağışların az olması nedeniyle Tunca ve Meriç nehrinin debisinin etkilediğine değinen Yumaklı, “Bu yıl zor bir üretim sezonu geçirdik. Çeltik üreticilerimizin bu durumdan etkilenmemesi için, kademeli su planlaması gibi çalışmalar yaparak, üretim döneminin kayıpsız tamamlanmasını sağladık. Edirneli çiftçilerimizin çeltikte, ekim alanı ve üretim bakımından ülkemizde 1'inci sırada olduklarını da ifade etmeliyim. Edirne'nin çeltik üretiminde dünyada marka bir şehir olması için hiçbir zorluktan kaçmıyoruz. Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında; ürün işleme, paketleme ve depolama konularında çeltik ve ürünleriyle ilgili projelere hibe desteği sağlıyoruz. Bugüne kadar tamamlanan 89 projeye verdiğimiz yaklaşık 52 milyon lira hibe ile 110 milyon liralık yatırım yapıldı. Ülkemizde çeltik üretiminin arttırılması için Ar-Ge çalışmalarımıza da büyük önem veriyoruz. Son 54 yılda, 59 çeşit yerli ve milli çeltik tohumunu tescil ederek, ülke tarımına kazandırdık. Bu kapsamda Trakya Araştırma Enstitümüz tarafından yüksek verimli ve hastalıklara toleranslı 3 yeni çeltik çeşidimizi üreticimiz ile buluşturmanın sevincini yaşadığımızı bilmenizi isterim. Bu süreçte, tüm çalışmalarımızda bizlerin yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Bereketli hasatlar diliyorum.” Şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından çeltik tarlasına geçen Bakan Yumaklı, biçerdövere bindi.

Bir süre çeltik hasadı gerçekleştiren Yumaklı, gazetecilere ve programa katılanlara pilav dağıttı.

Programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları, Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Milletvekili Fatma Aksal, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, kurum müdürleri ve protokol üyeleri katıldı.

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme