Balkan Müzik Festivali Başladı
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve Trakya Üniversitesi'nin desteği ile (TRAKSEV) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Balkan Müzik Festivali'nin açılışı Tarihi İtalyan Kilisesi'nde gerçekleştirildi. Festival için Edirne'ye gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz festivalin açılışında yaptığı konuşmada 'Açılışını yaptığımız festivale ev sahipliği yapan Edirne'miz de hem tarihi önemi hem de barındırdığı kültür varlıkları ile milletimiz ve insanlık için gerçekten önemli ve son derece farklı bir yere sahiptir.' Dedi.
Düzenlenen festival bu yıl Kovid-19 tedbirleri kapsamında seyircisiz olarak gerçekleştirildi.
2018 yılında kurulan Trakya Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Trakya'daki Sosyo-Kültürel yapının tanıtımını sağlayarak, kültürel ve tarihi değerleri önce Türkiye'ye sonra dünyaya duyurmayı hedefliyor.
İlki geçen yıl düzenlenen Uluslararası Balkan Müzik Festivali'nde balkan müziğinin dünyaca tanınan usta isimleri ağırlanmıştı. Balkanlarla süre gelen kültürel bağın müzik aracılığı ile güçlenmesi ve hatırlanmasına hizmet etmek amacıyla ortaya koyulan festival her geçen gün daha da güçleniyor.
Program, resim sergisinin gezilmesiyle başladı
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat ödüllü dünyaca ünlü Ressam Devrim Erbil'in Edirne'deki ilk kişisel resim sergisi sanatseverlere sunuldu. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Vali Yardımcısı Ali Uysal, Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba ve beraberindeki heyetin sergiyi gezmesinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.
“Edirne'miz gelenekleri ile tarihe ışık tutuyor”
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz; “Ülkemizin hangi köşesine gidersek gidelim üzerinde asırlardır yaşadığımız ve kendimize yurt edindiğimiz Anadolu ve Trakya'yı içine alan güzel ve eşsiz coğrafyanın diğer coğrafyalardan sahip oldukları ile bilhassa tarihi ve kültürel değerleri ile her santimetre keresinin ayrıştığını görmek hepimizi mutlu ediyor. Açılışını yaptığımız festivale ev sahipliği yapan Edirne'miz de hem tarihi önemi hem de barındırdığı kültür varlıkları ile milletimiz ve insanlık için gerçekten önemli ve son derece farklı bir yere sahiptir. Anadolu'nun Avrupa ve balkanlara açılan kapısı olan Edirne'miz Osmanlı imparatorluğumuza İstanbul'un fethine kadar neredeyse 90 yıl payitahtlık yaptı. Bu şehir payitahtlık dönemi ve sonrasında bugün aralarında Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girmiş Sinan'ın ustalık eseri muhteşem Selimiye Camii, Uzunköprü'sü, Beyazıt Külliyesi, müzelerimiz bu şehirle anılacak ve bu güne kadar gelecek pek çok kıymetli eserle baştan aşağı donatılmıştır. Gelenek ve somut olmayan kültür mirası ile de önemli yeri olan Edirne'miz Kırkpınar yağlı Güreşlerinden Hıdrellez şenliklerine kadar pek çok neşeli gelenekli etkinlikleri ile tarihe ışık tutuyor. Şehir şenlikleri sebebiyle Der-i Saadet yani ‘mutluluk kapısı' unvanının yakıştırıldığı bu eşsiz şehir yüz yıllardır önemini hiç kaybetmedi” şeklinde konuştu.
“Festival ile çok önemli adımlar atıldı”
Edirne'nin binlerce yıldır farklı din ve mezheplere de ev sahipliği yapmasıyla çok kültürlülüğün saygının ve hoşgörünün timsali olmaya devam ettiğini belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, kendine özgü, renkli ve köklü bir balkan kültürüne sahip olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Trakya ve balkanlarda yaşayanların, dezavantajlı kesimlerinde topluma kazandırılmasını sağlamak üzere önemli bir adım atıldığını söyleyen Yavuz, TRAKSEV'in bunu hedef olarak belirlediğini aktardı. Kültür ve sanatı toplumun her kesimine yaymak, 7'den 70'e sanatçı ve sanatseverleri desteklemeye büyük önem verdiklerini dile getiren Yavuz, en kıymetli ve en heyecan verici işler arasında olduğunu anlattı.
Atıl durumda kalan 168 yıllık İtalyan Kilisesi faaliyete geçti
Bu yıl festivalin önemli bir yanının daha olduğunu söyleyen Yavuz, atıl durumda kalan 168 yıllık İtalyan Kilisesi'nin bölgenin hak ettiği kültürel ve sanatsal faaliyetlerinin gerçekleştirileceği bir mekân olmasıyla da kente kazandırıldığını dile getirdi.
"Devlet Tiyatrolarının önemi büyük"
Geçen yıl kasım ayında Edirne'ye kazandırılan Devlet Tiyatroları sahnesinin şehrin kültür sanat hayatına ayrı ve özel bir katkısı olacağını vurgulayan Yavuz,“Satışa çıktıktan 3 dakika sonra oyunların biletlerinin tükendiğini öğrendim ve çok mutlu oldum. Bu anlamda anladık ki bu ilgiye karşı Edirne'ye daha fazla oyun için daha fazla ekip göndermemiz gerekecek." Dedi.
“Amacımız bölgemizin kültür sanat faaliyetlerine katkı sağlamak”
TRAKSEV Kurucu Başkanı ve klarnet sanatçısı Serkan Çağrı, Bölgenin kültür sanat ve eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesi, desteklenmesi ve aynı zamanda tanıtılmasına katkı sağlayabilmek amacıyla 2018 yılında Trakya Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nı kurduklarını söyledi.
Tüm ilhamını Trakya bölgesine borçlu olduğunu belirten Çağrı, hayalini kurdukları vakıfla yılar sonra bölgeye hizmet etmenin gururunu yaşadıklarını aktardı.
“Salgında, sanatı, sanatçıyı ve sanatseverleri motive etmek istedik”
Özellikle dezavantajlı görülen konular üzerinde yapılan projelerle gönüllerin ötesine geçmek için vakfın gücü, halkın ve sanatseverlerin desteği ile hayal ettikleri ortama ulaşacaklarını dile getiren Çağrı; “ Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan salgın sebebiyle sanatın ve sanatçının zor bir süreçten geçtiğini biliyoruz. Gerek devletimizin gerekse bizlerin özverili çalışmaları ile bu süreci en kısa sürede atlatacağımıza inanıyoruz. Bu nedenle Kovid-19 tedbirleri doğrultusunda bir nebze de olsa sanatı, sanatçıyı ve sanatseverleri motive etmek üzere bu yıl 2'incisini düzenlediğimizi festivalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu nedenlerden dolayı uluslararası yürüttüğümüz bu projede bu yıl kökleri balkanlara uzanan müziğimizin usta isimlerini ağırlıyoruz. Sanat ve sanatsal projeler yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Özellikle içinde bulunduğumuz bölgemizin yerel yönetimlerinin desteği bizleri çok mutlu ediyor” dedi.
Konuşmaların ardından Festivale gösterilen katılım ve destek için teşekkür plaketleri takdim edildi.
Festival programı
Tarihi İtalyan Kilisesi'nde yer alan sergi her gün 10.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Festivalin ilk günü Türkiye'nin önemli bestekârlarından ve kanun icracılarından Göksel Baktagir balkan rüzgârı dinletisi gerçekleştirmesiyle sona erdi. Etkinlikler kapsamında 10 Ekim'de "en hızlı keman sanatçısı" olarak adını Guinness Rekorlar Kitabı'na yazdıran Muhammed Yıldırır ve kendine özgü gitar icrasıyla bilinen Bilal Karaman konser verecek.
Festivalin üçüncü günü ise TRAKSEV Kurucu Başkanı ve klarnet sanatçısı Serkan Çağrı, "Balkan Jazz Project Konseri" ile seyirci karşısına çıkacak. 12 Ekim'de de Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı üyelerinden oluşan Trakya Ensemble, festivalin kapanış konserinde sahneye çıkacak.
Salgın tedbirleri doğrultusunda seyircisiz gerçekleştirilecek konserleri müzikseverler, Uluslararası Balkan Müzik Festivali sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak takip edebilecek.
İtalyan Kilisesi'nde düzenlenen festival, 12 Ekim tarihinde sona erecek.
Özlem Ceylan