Bayır deresi çöplüğe döndü, su maymunlarının sayısı azaldı

Edirne'nin önemli su kaynaklarından Meriç Nehri'nin kollarından biri olan Bayır Deresi, yaşanan kuraklıkla birlikte kuruma noktasına geldi, derede yaşayan su maymunları ise kuruyan ve çöplüğe dönen nehirde yaşam mücadelesi veriyorlar.

TAKİP ET

Edirne'de tarım arazilerinin sulamasında kullanılan önemli su kaynaklarından Meriç Nehrini besleyen kollarından biri olan Bayır Deresi, yaşanan kuraklık nedeniyle kuruma noktasına geldi. Kuraklıkla boğuşan dere atılan atıklarla da adeta çöplüğe dönmüş durumda. Yıldırım Mahallesi Kirazlık Mevkiinden geçen bölümünde yeşile bürünen derenin mahalleli bir an önce temizlenmesi istiyor. Alanda ayrıca büyük ve küçükbaş hayvan besicileri hayvan ve evsel atıklarla dereyi ve bölgede çevre katlamana neden oluyorlar.

‘ESKİDEN BALIK TUTARDIK'

Bayır Deresinin eskiden temiz aktığını ve balık tutuklarını belirten Mehmet Almaç, “Eskiden burada balık tutardık. Mahalleli devamlı gelip su alırdı. Şimdi gördüğünüz gibi ziyanlık. Yukarıdan başlıyor pislik, şişeleri falan atıyorlar. Su maymunları da burada yaşıyor. Belediye ile su işlerinin ortaklaşa burayı temizlemesi gerekiyor” dedi.

SU MAYMUNLARI YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR

Bulgaristan'da yaşanan taşkınların ardından Bayır Deresine çok sayıda su maymunu geldiğini söyleyen Ali Keskin'de yaşanan kuraklıkla birlikte sayılarında azalma olduğunu belirtti. Kirli ve çöplüğe dönen derede sadece su maymunlarının yaşadığına dikkat çeken Keskin; Benim burada çiftliğim var. Bu sevimli hayvanların burada yuvaları var. Zararsız hayvanlardır. Ot yerler, kök yerler, bitki yerler. Geçenlerde temizlendi dere ama tekrar insanların çöp atmasıyla dere yine kirlendi ve çöplüğe döndü. Yaklaşık 15 gün önce Devlet Su İşleri ekipleri dereyi temizleyerek pırıl pırıl yaptı. Üzerinden kısa süre geçmesine rağmen deremiz yine batmış durumda. . Komşularımız sağ olsun hiç dikkat etmiyorlar. Dere kirlendiği için artık içinde hiçbir canlı yaşamıyor. Suda sadece su maymunları barınıyor, onlarında sayısı her geçen gün azalıyor.” diye konuştu. Diğer vatandaşlarda derenin kirli olmasından dolayı bölgenin tamamında çevre kirliliği ile yaşamın bittiğini ifade ettiler.

SU MAYMUNU

Anavatanları Güney Amerika olan su maymunları, Bulgaristan'da bulunan çiftliklerde kürkleri için besleniyor. Bölgede aşırı yağışın ardından yaşanan su taşkınları ile birlikte sevimli kemirgen hayvanlar Bulgaristan'dan doğarak Edirne'den geçen Meriç ve Tunca Nehirlerinden kentte geldiler. Sayıları her geçen yıl artan kemirgenler, bölgede zaman zaman çeltik tarlalarına zarar vermeleriyle gündeme gelmişlerdi.

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme