Berberlerin Pazar Günü kapanma tartışması sürüyor

Ticaret Bakanlığı, iletilen talep ve önerileri değerlendirerek berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olmasına karar vermişti. Edirneli berberler Pazar günü kapatma kararını tartışmaya devam ediyor.

TAKİP ET

Ticaret Bakanlığı gelen talepler üzerine berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olması kararı almıştı. Uygulama 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girerken valilikler tarafından belirlenen günlerde kapalı olmadığı tespit edilen işletmelere, idari yaptırım uygulanacağı duyurulmuştu.

Berberlerin Pazar günü kapalı olup olmamasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Edirneli berberler konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı. Edirne'de uzun yıllardır berberlik yapan Berkan Çakıcı, bu konuda kararı berberlerin kendisinin vermesi gerektiğini savunarak, “Ben açma taraftarı değilim, ancak bunu berberlere bırakmaları doğrudur. Herkes kendi kararını versin, kimseye zorunlu tutulmasın. Ancak eğer bir kanun getirilecekse, denetlemeler sıkı yapılsın ve herkes aynı kurallara uysun.” dedi.

Çakıcı, Ticaret Bakanlığı'nın bu kararı almak yerine, her şehirdeki berberler odasının karar yetkisine sahip olması gerektiğini belirtti. Çakıcı, “Ben açmıyorum ama karşımdaki açıyor, bu bizim isteğimize bırakılsın. Karar Ticaret Bakanlığı yerine berberler odası tarafından verilmelidir, her şehrin kendi odası karar versin.” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

“Pazar günü kapalı olmasına karşıyım”

Öte yandan, 47 yıldır berberlik yapan Güray Özsaygılı ise Pazar günü kapanmayı desteklemediğini vurguladı. Özsaygılı, “Pazar günü kapanmak bizi zorluyor, özellikle Edirne gibi sınır şehirlerinde müşterilerimiz Yunanistan ve Bulgaristan'dan geliyor. Bu kararı anlamakta zorlanıyorlar. Ayrıca birçok çalışan müşterim sadece Pazar günü gelebiliyor.” diyerek Pazar günü açık kalmak istediklerini belirtti.

Özsaygılı, yetkililere seslenerek, “Bu kararın Edirne için iptal edilmesini istiyoruz. Zaten kapatmak isteyen berberler Pazar günü kapalı. Ancak açmak isteyenlere de izin verilsin, çünkü bazı yerlerde açılıyor ve bu konuda takip yetersiz kalıyor.” dedi.

Berberlerin Pazar günü kapanmasıyla ilgili karar, sektörün farklı kesimlerinden gelen görüşlerle tartışılmaya devam ediyor.

MELİH BARAN

Bakmadan Geçme