Bilgilendirme standı açtılar

Trakya Üniversitesi'nin, her eğitim öğretim yılına birkaç ödül sığdıran birimlerinden Eczacılık Fakültesi öğrencileri ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren 'Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu', 'Dünya Diyabet Günü' ve 'Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası' nedeniyle, Edirne Erasta AVM'de bir bilgilendirme standı açtı.

TAKİP ET

Ülkemizin önemli sağlık sorunları arasında yer alan bu iki ana başlıkta halkı bilinçlendiren öğrenciler, önemli bir halk sağlığı çalışmasına imza attı. “Ülkemizde 7 milyon diyabet hastası bulunduğunu ve gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki 5 yıl içinde bu sayıda %100 artış beklendiğini biliyor muydunuz?”, “Ülkemizde her iki ilaçtan biri hatalı kullanılıyor, akılcı olmayan ilaç kullanımı yüzdesinde 2. sıradayız ve uzun vadede bu bir sağlık felaketi.” gibi tespit ve cümlelerden yola çıkan öğrenciler, hazırladıkları broşürleri dağıtırken aynı zamanda halka diyabeti ve akılcı ilaç kullanımını anlattı. Etkinliğe toplam 10 topluluk üyesi katılırken yaklaşık 500 kişiye diyabet ve akılcı ilaç kullanımı anlatıldı.

Diyabetin oldukça ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu ancak ülkemizde bu duruma yeterince dikkat edilmediğini belirten Trakya Üniversitesi Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu Başkanı ve Eczacılık Fakültesi öğrencisi Beşir Sefa Mumay, “Ülkemizdeki diyabet hastası sayısı yedi milyonu aştı. Son 10 yılda %100 artış gösteren diyabet hastalığının önümüzdeki 5 yılda da %100 artması bekleniyor. Bu hastalardaki en büyük problem ise hastalığı kabullenememeleri ve hastalık yokmuş gibi davranmaları. Diyabet hastalığı, kontrol altına alınmadığı zaman görme kaybı ve kardiyovasküler hastalıklar gibi ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, önümüzdeki 10 yıllık süreçte ölüm oranı en yüksek 3. hastalık diyabet hastalığı olacak. Bu konuda bilinçlendirme sağlamak istememizin en büyük sebeplerinden biri, diyabet hastalığı eğer kontrol altına alınır ve bilinç sağlanırsa diyabetli bireyin yaşamına normal bir şekilde devam edebilecek olması. Bu konuda ise tüm sağlıkçılara ve biz sağlık alanı öğrencilerine büyük bir iş düşüyor. Bugün burada olmamızın ve Dünya Diyabet Günü'nü herkese hatırlatmamızın amacı da tam olarak bu. Diyabeti halka anlatabilmek ve halkı diyabetten koruyabilmek." şeklinde açıklamada bulundu.

Ülkemizde akılcı olmayan ilaç kullanımın çok yüksek bir düzeyde olduğunu, özellikle gereksiz antibiyotik kullanımında çok ciddi noktalara ulaştığımızı söyleyen Trakya Üniversitesi Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu Halk Sağlığı Komitesi Sorumlusu Elis Kaplan ise “Ülkemiz ne yazık ki, akılcı olmayan ilaç kullanımı yüzdesinde 2., eğitim seviyesine oranla akılcı olmayan ilaç kullanımı yüzdesi sıralamasında ise 1. sırada... Kısa vadede sorun olarak görmediğimiz tüm ilaç alışkanlıklarımız, uzun vadede büyük sorunların habercisi niteliğinde. Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve daha ucuz olma imkanı varken yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sıkıntılara yol açıyor. Bu sıkıntılar arasında hastalık ve hatta ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişen dirence dayalı olarak tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Özellikle antibiyotik direnci, ülkemizde ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Bir eczacı olarak temel görevlerimizden biri halkın ilaçlarını doğru şekilde kullanmasına ve bu konuda bilinçlendirilmelerine katkıda bulunmak. Broşür yoluyla yapılan bilgilendirmelerin etkili bir eğitim yolu olduğunu birkaç farklı çalışmada görmüştük. Bizler de Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu olarak böyle bir çalışma yapmak istedik. Çalışmadaki asıl amacımız insanları akılcı ilaç kullanımı hakkında bilgilendirmek ve özellikle antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri halka anlatarak antibiyotik direncinin gelişmesini engellemek.” dedi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme