Bilgiler risk altında

Bilgisayar korsanları, internet üzerinden kredi kartı bilgilerini ele geçirmek için her geçen gün daha karmaşık yöntemler geliştiriyor. Adli Bilişim Uzmanı Hakan Mursaloğlu, alışveriş sırasında kart bilgilerinin depolanarak kaydedildiğini söyledi.

TAKİP ET

Özellikle alışveriş siteleri ve uygulamalarda karşımıza çıkan "kredi kartı bilgilerinizi kaydedin" seçeneği, kullanıcıların güvenliğini tehlikeye atıyor. Bu seçenek, kredi kartı bilgilerinin sistemlerde saklanmasını sağlarken, aynı zamanda bilgisayar korsanlarının hedefi haline gelmesine de yol açıyor.

Korsanlar, sanal kart kopyalama araçlarını artık internetteki görüntü meta verileri içerisine gizleyerek, kullanıcıların bilgilerini ele geçiriyor.

Bu bilgiler ya karaborsada satılıyor ya da kart sahiplerinin hesapları hızlı bir şekilde boşaltılıyor.

Uzmanlar, kredi kartı bilgilerini internet üzerinde kaydetmenin risklerine dikkat çekiyor ve kullanıcıların alışveriş yaparken daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Güvenliğin sağlanması için sanal kart kullanımı ve her işlem sonrası kart bilgilerini kaydetmeme öneriliyor.

Adli Bilişim Uzmanı Hakan Mursaloğlu, alışveriş sırasında kart bilgilerinin depolanarak kaydedildiğini söyledi.

Çeşitli güvenlik önlemleri olsa da bilgilerin belirli serverlarda kayıt altında tutulduğunu ifade eden Mursaloğlu, “Bilgisayar korsanları alışverişin sitelere saldırı yaparak bu bilgileri çalabiliyor. Aynı zamanda bu bilgiler darkweb diye tabir ettiğimiz özel bir web tarayıcısı ile erişilebilen gizli internet siteleri topluluğunda satılıyor. Buradan satın alınan kart bilgileri, 3 haneli güvenlik kodları fiziki olarak karta satıyorlar. Bunları da satarak çeşitli yasadışı işlerde kullanıyorlar. Örnek olarak çalınan kredi kartının limiti öğreniliyor. Daha sonra limiti kadar harcama yapılıyor. Bilgisayar korsanı para vermeden ürün satın alıyor. Bu ürünü de tekrar satarak parayı vergi vermeden aklıyor.” Dedi.

Kredi kartı bilgileri çalınan kişilerin büyük risk altında olduğunu ifade eden Mursaloğlu, bilgilerin birçok yasadışı olaya karışma olasılığının yüksek olduğundan bahsetti.

Mursaloğlu, kişilerin icra ve davalarla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Kredi kartı bilgilerini çalınmasının önüne geçmek için sanal kart oluşturulması gerektiğini dile getiren Mursaloğlu, “Bankaların mobil uygulaması üzerinden sanal kart oluşturup buna bir limit belirlememiz gerekiyor. Sanal kartla alışveriş yaptıktan sonra bir daha o kartı kullanamıyorsunuz. Kendinizi bu yöntemle koruma altına almış oluyorsunuz. Kesinlikle kredi kartları hiçbir yere kaydedilmemesi gerekiyor.” Şeklinde konutu.

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme