'Bilinçsiz ilaç kullanımı bakterileri besliyor'

Doktor tavsiyesi dışında bilinçsiz şekilde kullanılan ilaçlar çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, ilaç kullanımının doktor tavsiyesi dışında yapılmaması gerektiğini, bilinçsiz ilaç kullanımının bakterileri beslediğini ve iyileşme sürecinin uzadığını belirtti.

TAKİP ET

Bilinçsiz ilaç kullanımı kimi zaman hastalık sürecini uzatıyor kimi zamanda daha büyük problemlere yol açıyor.

Reçete dışında evde bulunan ilaçların kullanılması kimi zaman ölüm riskine varan sonuçlar doğuruyor. Evde bulunan ilaçlarında doğru koşullarda saklanması da büyük önem taşıyor.

İlaçların bilinçsiz kullanımını sorunları beraberinde getirdiğini belirten Ciravoğlu, yanlış şekilde ve dozda ilaç alınması ölümcül sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Ciravoğlu, bilinçli ilaç tüketilmesinin önem taşıdığının altını çizdi.

Vatandaşların, ilaç konusunda hekim ve eczacının verdiği bilgileri uygulaması gerektiğini vurgulayan Ciravoğlu, "Nasıl trafiğe çıkmanın kuralları varsa ilaç kullanmanın da kuralları var. Bu kuralları bilirsek, kullandığımız her ilaçtan istenen düzeyde etki sağlarız" ifadelerini kullandı.

“Bilinçsiz antibiyotik kullanılması kesinlikle doğru değil”

Sebebi belli olan ağrılar için ağrı kesici kullanılabileceğini söyleyen Ciravoğlu, “Hekim tarafından tanı konulmadan rahatsızlığın ne olduğu bilinmeden rastgele ilaç kullanmak doğru bir şey değil. Herkesin evinde bir ecza dolabı var ve içerisinde daha önce kullanılıp yarım kalmış ve ara ara kullanılan birçok ilaç mevcut. Bu ilaçların içerisinden kullanılabilecek olanlar daha önce teşhisi konmuş ve o hastalıkla ilgili bir durum geliştiğinde kullanılabilecek ilaçlar var. Sebebi belli olan ağrılar için ağrı kesici kullanılabilir, basit soğuk algınlığı ilaçları kullanılabilir ama onun dışında antibiyotik kullanılması kesinlikle doğru değildir. Antibiyotikler gerekli olduğunda kullanılmalıdır. Bu durumların bir tedavi süreci vardır ve ona uygun dozu vardır ve o doza uygun uygulanmalıdır.” Şeklinde konuştu.

“Evdeki ilaç doktor öneriyorsa kullanılmalı”

Rastgele ilaç kullanımının yanlış olduğunu belirten Ciravoğlu, “Diğer türlü bakterileri beslemiş oluyoruz ve direnç kazanmasını sağlıyoruz. Bu sebepten hastalıkların tedavisi güçleşiyor. Rastgele ilaç kullanmak doğru değil. Mutlaka bir doktora başvurulması gerekiyor. Evdeki ilaçta olsa gerekliyse ve doktor öneriyorsa kullanılması gerekiyor.” Dedi.

“İlaçların muhafaza şartları çok önemli”

Evdeki ilaçların muhafaza şartlarının önemli olduğunu aktaran Ciravoğlu, “Isıdan ve güneş ışığından uzak bulunması gerekiyor. Oda sıcaklığında ve daha karanlık yerlerde saklanması gerekiyor. İlaç kutularının üzerinde saklama koşulları muhakkak yazılı oluyor.” Şeklinde konuştu.

Her ilacın buzdolabında saklamanın yanlış olduğunu belirten Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “belirli bir sıcaklığın altında saklanan ilaç kristalleşip bozulabilir. Üzerinde ayrıca belirtilmemişse ilaç buzdolabında muhafaza edilmez.” Dedi.

Ciravoğlu, “İlaçları eczaneden alırken, o ilacın saklama koşullarını, kullanım şeklini, toz şeklinde olup sulandırılarak kullanılan ilaçların hazırlanış şekillerini çok iyi öğrenmemiz gerekiyor. Genel olarak vatandaşlar, o anda içtiği asitli içecek veya kahveyle ilacını alıyor. İlaçların su dışındaki içeceklerle içilmemesini öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

Ciravoğlu, evde tutulmak istenmeyen ilaçların değerlendirilmesi için aile hekimlikleri ile görüşülüp ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılabileceğinin altını çizdi.

“Son kullanma tarihlerine dikkat”

Son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçların mutlaka normal kanaldan imhaya gönderilmesi gerektiğini söyleyen Ciravoğlu, çöpe atıldığında çevre sağlığı açısından ciddi zararlar meydana gelebileceğini ve ilaçların bir yerde toplanıp eczaneler vasıtasıyla imha ekiplerince belirli yerlerde imha edildiğine değindi.

İpek Esma Çeşme

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme