'Bitmiş pilleri geri dönüşüme kazandırmalıyız'
Edirne'de 20 yıldır elektronik teknisyeni olarak çalışan Erdem Beşo, bitmiş pillerin çevreye verdiği zararlar konusunda uyarılarda bulundu. Beşo, kullanılmayan pillerin kesinlikle çöpe atılmaması gerektiğini vurgulayarak, 'Bitmiş pilleri bir kutuda biriktirip, geri dönüşüm kutularına bırakmalıyız. Okullarda düzenlenen pil toplama yarışmalarına da verebiliriz. Pillerin içerdiği maddeler çevreye ciddi zararlar verebiliyor' dedi.
Uzaktan kumanda, duvar saati, fener, oyuncak, tartı ve daha birçok aleti çalıştırırken birçok noktada pil kullanılıyor. Bitmiş piller birçok kesim tarafından çöpe atılırken, bazıları ise hem geri dönüşüme katkı sağlıyor hem de doğayı korumuş oluyor. Günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alan piller, bittiğinde doğaya veya organik çöplerin arasına bırakılırsa, ciddi çevre kirliliğine sebep oluyor.
Akülerin geri dönüştürüldüğüne dikkat çeken Beşo, pillerin de geri dönüşüme girdiğini ve içlerindeki kurşun ve karbon gibi maddelerin yeniden kullanıldığını belirtti. Pil kullanırken kaliteli ürünlerin tercih edilmesinin önemine değinen Beşo, bunun hem cihazın ömrünü uzattığını hem de çevresel etkileri azalttığını söyledi.
Piller kesinlikle sıcakta bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken Beşo, sıcak ortamlarda pillerin akıntıya neden olabileceğini söyledi.
‘Düğme pilleri çocuklardan uzak tutmalıyız'
Pillerin ezilmemesi gerektiğini ve uçlarının kısa devre yapacak şekilde birbirine değdirilmemesi gerektiğini belirten Beşo, Bu durumun, pillerin çok hızlı tükenmesine ya da patlamasına yol açabildiğini ifade etti. Özellikle küçük düğme pillerin çocuklardan uzak tutulmasının büyük önem taşıdığını aktaran Beşo, bu tür pillerin tehlikeli olabileceğini söyledi.
Pillerin geri dönüşüme kazandırılması konusunda çağrıda bulunan Beşo, rastgele çöp kutularına atılmamasının hem çevreye duyarlılık, hem de ekonomiye katkı açısından önemli olduğunu belirtti.