'Buğday son yağışlarla istenilen seviyeye ulaştı'

Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, Edirne'deki son yağışların buğday ekili alanlara ilaç gibi geldiğini söyledi.

TAKİP ET

Uzun zamandır kuraklıkla mücadele eden Trakya'da son günlerde yağış etkili oluyor. Kuraklık nedeniyle endişeli olan üreticilerin yüzü son yağışlarla güldü. Buğdayını kurak toprağa ekmiş olan üreticiler son yağışların verim kaybını önleyeceğini düşünüyor.

Geride kalan Mart Ayı'nda Edirne'de metrekareye 50,2 kilogram yağış düştü. 2022 yılının Mart Ayı'nda ise metrekareye sadece 9 kilogram yağış düşmüştü.

Geride kalan Şubat Ayı'nda metrekareye yalnızca 5,2 kilogram yağış düştü. Geçen yıl ise bu rakam 88 kilogramı bulmuştu. Şubat ayı ortalaması ise 60 kilogram civarındaydı.

Gelişim problemi yaşayan buğdaylar son yağışlarla birlikte istenilen seviyeye ulaştı.

Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, son yağışların özellikle buğday ekili arazilere ilaç gibi geldiğini söyledi.

“Buğday son yağışlarla istenilen seviyeye ulaştı”

Buğday boylarının diz seviyesine ulaştığını belirten Kaya, “Sarı renkte olan buğday ekili alanlar yeşile döndü. Edirne'de kuraklık nedeniyle gelişme kaybı yaşayan buğday son yağışlarla istenilen seviyeye ulaştı. Aralık ayı son yetmiş yılın en kurak ayıydı. Aralık ayında yağış bekledik gelmedi. Ocak ayında yağış bekledik gelmedi. Depremden sonra ülkemiz bir diğer felaket de yaşayabilirdi. O yüzden dört gözle beklediğimiz bir yağıştı. Bir hafta önce tekrar yağdı. Şu anda hala yağış devam ediyor. Tarlaya da baktığımızda gelişmeler gayet güzel." dedi.

Kaya, yağışların başaklanma döneminde olan buğdaylarda verim artışı sağlayacağını vurguladı.

Buğdayların istenilen seviyenin 15-20 gün gerisinde olduğunu ifade eden Kaya, yağışların gübreleri eriterek toprağa karıştırdığını aktardı.

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme