Çakır:' Sudan sonra en çok tüketilen içecek kahvedir'
Dünya çapında kahve kültürünü yaşatmak için, her yıl 5 Aralık'ta düzenlenen 'Dünya Türk Kahvesi Günü' küresel ısınmanın olumsuz etkisi altında kutlanıyor. 2013 yılında UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dâhil edilen Türk kahvesi, Türkiye'de hala en çok tercih edilen kahve türü olmaya devam ediyor.
Türk kahvesi, bir kahve türünden ziyade özel bir pişirme yöntemi olarak tanımlanıyor. Özellikle pandemi sonrası hızla büyüyen kahve pazarında önemli bir yer edinen Türk kahvesi, dünya çapında kahve zincirlerine ve modern kahve çeşitlerine rağmen geleneksel konumunu korumayı başarıyor.
Geçtiğimiz hafta kahve, tarihinin en yüksek fiyat seviyesine ulaştı. Küresel kahve çekirdeği üretiminde lider olan Brezilya'daki kurak hava koşulları ve don tehlikesi, üretimi olumsuz etkileyerek fiyatlarda dalganmaya yol açıyor. Küresel sevkiyat sorunları da kahveye erişimde sıkıntılara neden oluyor.
“Küresel iklim değişikliği kahve üretimini etkiliyor”
Edirne'de kahve dükkanı işleten Ahmet Çakır, “Tropik iklimde yer alan pek çok kahve üreticisi ülke, iklim değişikliği nedeniyle büyük sorunlarla karşılaşıyor. Aşırı sıcaklar ve kuraklık, yaşlanan kahve ağaçlarının verimini daha da azaltıyor. Kahve ağaçlarının yenilenmesi gerekiyor. Genç ağaçların olması verimi daha da artıracaktır. Kahve, dünyada son yıllarda çok revaçta, sudan sonra en çok kahve içiliyor. Hatta petrolden sonra en çok ticareti olan ürün de kahvedir. Kahve fiyatlarındaki dalgalanmanın sebebi bunlardır. Bu sebepler ortadan kalkarsa hem satıcılar hem de tüketiciler daha uygun fiyatlara kahve satın alırlar.” dedi.
Türk kahvesinin UNESCO tarafından korunması için Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilmesi kahvenin marka değerini artırdı. Dünya Türk Kahvesi Günü, Türk kahvesi kültürünün tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.