Cam, şişe, izmarit...
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve düşük nem nedeniyle orman yangınlarında artış yaşanıyor. Yangınların birçoğunun insan kaynaklı meydana geldiğini belirten İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, duyarlı ve tedbirli olmaları konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Çanakkale, İzmir, Karabük, Bolu, Manisa, Aydın ve Muğla'da meydana gelen orman yangınlarından bazıları söndürülürken, bazılarında ise halen söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangınla mücadele çalışmaları çerçevesinde hem karadan, hem de havadan müdahale yapılıyor. Yangın nedeniyle yüzlerce hektar ormanlık alan ve tarım arazileri zarar görürken cam şişe, sigara izmaritleri veya insan kaynaklı diğer atıklar, yangınların çıkmasına neden olabiliyor.
"Piknik alanlarına girilmemeli"
Araç kullanırken içilen sigaraların camdan dışarıya atılmaması gerektiğine dikkat çeken İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, yurdun birçok bölgesinde meydana gelen yangınlardan dolayı üzüntü duyduklarını aktardı.
Aşırı sıcakların etkili olduğu günlerde oluşabilecek yangınlara karşı daha duyarlı ve dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Göbel, özellikle piknik alanlarına girilmemesi konusunda çağrıda bulundu.
Sigara izmaritleri ve cam şişeler gibi materyallerden dolayı çıkan yangınların genellikle insan kaynaklı olduğunu ifade eden Göbel, "Araç içerisinde sigara içilmemeli. İçildiğinde de kontrollü olarak içmeleri ve izmaritini dışarıya atmamaları gerek. Hiçbir yangın insan hatası olmadan çıkmaz" dedi.
"Kozalak patlamaları da çok oluyor"
Kozalakların da aşırı sıcaklığa bağlı patlama yaptığını aktaran Göbel, "Bu ağaçların kendi doğasında var. Doğanın getirdiği tohumlama olduğu için buna alınacak bir önlem yok. Kozalakların içerisinde tohumları var. Dökülmemesi için sıkı duruyorlar. Isıyı da görünce patlıyor ve etrafa yayılınca da yangının büyümesine neden oluyor" dedi.
Vatandaşların kendi önlemlerini kendilerinin alması ve bilinçli davranmalarıyla yangınların önüne geçilebileceğine değinen Göbel, sigara izmaritlerini camdan dışarıya atmamak, içilen içeceklerin şişelerini doğada bırakmamak gibi basit önlemler alınarak yangın çıkmasını engelleyebileceğini ifade etti.
Doğukan Vurgun