Çeker, 'Fırsatçılığın önüne geçilmesi için denetimler artırılsın'

Havaların ısınması ve yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte vatandaşlar sahil bölgelerine akın etmeye başladı. Yazlık konut sahiplerinin kiralama işini ticarete çevirdiğine değinen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, özellikle bayramda günübirlik evlerin çok yüksek fiyatlardan kiraya verildiğini ve bu konudaki denetimlerin arttırılması gerektiğini söyledi.

TAKİP ET

Deniz sezonunun açılmasıyla birlikte vatandaşlar tatil bölgelerine akın etmeye başladı. Özellikle bayram tatilinin 9 gün olması dolayısıyla tatil bölgeleri doldu taştı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, 'ayakçı' diye tabir edilen yetkisiz kişilerin emlakçılık faaliyetine başladığını belirterek fırsatçılığının önüne geçilmesi ve denetimlerin arttırılması gerektiğini söyledi.

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanması kısa bir süre önce hayata geçirildi. Ancak, fırsatçılar bayram tatilini fırsata çevirmekten vazgeçmedi. Edirne'nin tatil bölgelerindeki günlük kiralık evlerin bazıları, yine fahiş fiyatlarla kiraya verildi.

Mülk sahiplerine günübirlik kiralama ile ilgili bağlı bulundukları illerin İl Kültür Turizm Müdürlüklerinden turizm amaçlı konut kiralama belgesi alma zorunluluğu olduğunu hatırlatan Çeker, evin o belge olmadan kiraya verilmesi durumunda cezai işlem uygulandığını ve mutlaka bu belgenin alınması gerektiğini söyledi.

Edirne'de Saros Körfezi, Erikli ve Enez bölgelerinin tatil için en çok tercih edilen yerler arasında olduğunu söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, bayramda fırsatçıların harekete geçtiğini ve denetimlerin yetersiz olmasından dolayı mülk sahiplerinin evlerini gelişigüzel fahiş fiyatlarla kiraya verdiğini belirtti.

Günübirlik kiraya vermelerin aynı şekilde devam ettiğini aktaran Çeker, Bildirmeden el altından kaçak olarak evini kiraya verenler çok oldu. Yaz ayları olması ve yangınların artması sebebiyle ormanlara giriş de yasaklandı. Buna bağlı olarak bu alanlarda çadır kuran ve kamp yapanlarda bu sene mecbur kiralık evlere ve pansiyonlara yöneldi. Bu durumu fırsat bilen mülk sahipleri de harekete geçti" dedi.

"Yaz sezonunda denetimler arttırılmalı"

Uygulama ilk hayata geçirildiğinde denetimler yapılarak cezai işlem uygulandığını vurgulayan Çeker, "Ama daha sonra denetimlerin azalması ile birlikte fırsatçılar yine harekete geçti. Özellikle bayram üstü yine herkes kafasına göre evini kiraya verdi. Günübirlik evler o kadar yüksek kiralara verildi ki 5-10 bin lira arasında değişen rakamlar oldu. O bölgelerde oteller ve pansiyonlar kısıtlı olduğu için insanlar mecbur bu günübirlik evlere yöneliyor. Havalar birden ısındı ve deniz sezonunun açılması ile birlikte vatandaşlar tatil bölgelerine akın etmeye başladı. Bu yüzden yaz sezonunda denetimler arttırılmalı ve devamlı hale getirilmelidir. Böyle olunca oradaki fırsatçılık ve mağduriyetin önüne geçilmiş olur" ifadelerine yer verdi.

Tatil bölgelerinde kayıtlı emlakçılar olduğu gibi bunun yanı sıra ayakçı emlakçı olarak tabir edilen fırsatçıların da olduğunu belirten Çeker, Hiçbir kaydı olmadan 'ben emlak işi yapıyorum' deyip eline çanta alıp yer pazarlamaya çalışanlara karşı dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Emlakçılar aracılığı ile evini günlük kiraya verenlerin yasal yollarla yapıldığında hiçbir sorunla karşılaşmadığını söyleyen Çeker, "Biz bölgedeki emlakçı arkadaşlara da bu konudaki uyarılarımızı yaptık. Bu evi kiraya veriyorsa mal sahibine ben burayı kiraya vereceğim diye yazılı dilekçe ile bildirimde bulunup bulunmadığını sorun diyoruz. Varsa bunu izin belgesi ile birlikte yapın diyoruz. Ama el altından bu işi yürütenlerin sayısı oldukça arttı" şeklinde açıklamada bulundu.

Burcu Çevik

BURCU TEMEL

Bakmadan Geçme