Çifte doping

Üniversitede 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlaması ve gurbetçi sezonunun sona ermesinin ardından kente alışverişe gelen Bulgar turist sayısının artması esnafa can suyu oldu. Özellikle geçtiğimiz hafta sonundan itibaren kentte hareketlilik yaşanmaya başladığını söyleyen Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Kemal Cingöz, esnafa bu fırsatı iyi değerlendirmeleri konusunda çağrıda bulundu.  

TAKİP ET

Üniversitelerde 2024-2025 Eğitim öğretim yılının başlamasının ardından barınma sorununu halleden öğrenciler, çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için çarşı ve pazarın yolunu tutmaya başladı. Öte yandan gurbetçi sezonunun sona ermesiyle sınır kapılarında yoğunluk azaldı, Bulgar turistler tekrardan kente alışverişe gelmeye başladı.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Kemal Cingöz, öğrencilerin ve Bulgar turistlerin esnafa can suyu olacağını belirtti.

"İhtiyaçlarını Edirne'den karşılıyorlar"

Üniversitelerde 2024-2025 Eğitim Öğretim yılının öğrenciler, eğitimciler, aileler ve esnaf için hayırlı olmasını dileyen Cingöz, "Öğrencilerimizin gelmesiyle birlikte kentte hareketlilik artmaya başladı. Kentte okumaya gelen öğrenciler ihtiyaçlarını Edirne'deki esnaftan karşılıyor. Bu da yaz sezonunu durgun geçiren esnafın işlerine olumlu yönde yansıyor" dedi.

"Bulgar turist sayısı artmaya başladı"

Gurbetçi sezonunun sona ermesi ve sınır kapılarındaki yoğunluğun azalması ile birlikte Bulgar turistlerin de yeniden kente gelip alışveriş yapmaya başladığını söyleyen Cingöz, Özellikle geçtiğimiz hafta sonu çarşı ve pazarda yoğunluk yaşandığını bu durumun esnaf için sevindirici olduğunu ifade etti.

"Esnafa çağrı"

Yaşanan yoğunluğu iyi değerlendirmeleri ve nasıl olsa geliyorlar düşüncesiyle fahiş fiyat uygulamamaları konusunda esnafa çağrıda bulunan Cingöz, "Bu durumu iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Fiyat politikaları konusunda Bulgar çok geliyor diye fırsatçılık yapmamak lazım. Bu konuda dikkatli olurlarsa uzun yıllar bu işin ekmeğini yerler. Nasıl olsa geliyorlar deyip fahiş fiyat uygularlarsa zahmetini de kendileri çeker" ifadelerine yer verdi.

"Bu durumu iyi değerlendirmek lazım"

Durgun geçen yaz sezonunun ardından yaşanan hareketliliğin sevindirici olduğunu söyleyen Saraçlar Caddesi esnaflarından Ömer Tuzcu, "Üniversitelerde eğitim öğretim dönemi başladı. Çarşı ve pazarda bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Yazın gurbetçi sezonu olması sebebiyle sınır kapılarında yoğunluk oluşması ve vatandaşların tatil beldelerine gitmesinden dolayı durgunluk yaşadık. Bulgar turistler gelmedi. Havaların da mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi dolayısıyla yerli turist hareketliliği de yaşanmadı. Eylül ayı ile birlikte kentte yeniden hareketlilik yaşanmaya başladı. Bu durum da biz esnaflar açısından oldukça sevindirici bir durum" dedi.

Özellikle fiyat tarifelerinin müşterilerin göreceği noktada olmasının büyük önem taşıdığını belirten Tuzcu, diğer esnaflara da çağrıda bulundu. Fahiş fiyat uygulanmaması ve müşterilere güven sağlanmasının da önemine dikkat çeken Tuzcu, yaşanan hareketliliği iyi değerlendirmek ve müşterileri kentte tutmayı gerektiğini aktardı.

Fahiş fiyatın ve fırsatçılığın önüne geçilmesi için denetimlerin arttırılması gerektiğine de dikkat çeken Tuzcu, yetkililere çağrıda bulundu.

Daha önce de Eylül ayı itibariyle hareketlilik yaşanmasını beklediklerini söylediklerini hatırlatan Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Uğurcan Imrak, gurbetçi sezonunun sona ermesi ve kapılardaki yoğunluğun azalması ile birlikte Bulgar turistin tekrardan kente gelmeye başladığını gözlemlediklerini belirtti.

Hazırlıklarını yaptıklarını ve yeni sezonda da en güzel şekilde müşterilerini ağırlamaya başladıklarını ifade eden Imrak, turistlerin yanı sıra üniversite eğitiminin başlaması ile birlikte kente gelen öğrenciler ve ailelerinin de ekonomiye katkı sağladığını söyledi.

Aileleriyle birlikte kente gelen üniversite öğrencilerinin tarihi noktaları gezdiğini, yemek yediğini ve hem hediyelik hem de normal alışveriş yaptığını belirten Imrak, fiyat belirlerken ellerini vicdanına koyarak hareket etmeleri konusunda esnafa çağrıda bulundu.

Dilek Şahin

DİLEK ŞAHİN

Bakmadan Geçme