Ciğerci esnafından kent turizmine katkı

Edirne'de uzun yıllardır hizmet sektöründe faaliyet gösteren İş İnsanı Aydın Doğan, kentteki tarihi konakların restorasyonu için başlatılan proje çerçevesinde Sabuni Mahallesi'nde uzun süredir onarılmayı bekleyen Osmanlı dönemine ait tarihi konağın restorasyonunu üstlendi.

TAKİP ET

Edirne'nin Sabuni Mahallesi Tahmis Sokak'ta bulunan ve 19'uncu yüzyıldan kalma tarihi konaklar, aslına uygun şekilde onarılarak turizme kazandırılacak. Uzun süredir onarılmayı bekleyen, yıkılmaya yüz tutmuş ve tehlike saçan tarihi konaklar, ihya ediliyor.

Edirne'nin turizmine katkı sunmak ve gelecek nesillere güzel bir eser bırakmak istediklerini belirten Ciğerci esnafı ve İş İnsanı Aydın Doğan, konağın aslına uygun şekilde restore ettirileceğini ve 18 ay sonra butik otel olarak hizmete açılacağını söyledi.

Kentteki tarihi konakların restorasyonu için Edirne Valiliği tarafından başlatılan projeye destek veren iş insanı Aydın Doğan,Sabuni Mahallesi Tahmis Sokak'ta bulunan ve 19'uncu yüzyıldan kalma birleşik yapıdaki ikili konağı 20 yıllığına “Aydın Butik Otel” olarak işletme karşılığında restorasyonunu yaptırmaya başladığını duyurdu.

Bu tarihi konağın Osmanlı döneminden bu güne kadar kendisini koruyarak geldiğiniancak artık ayakta duracak durumda olmadığını belirten Edirneli Esnaf Aydın Doğan, kendilerine sunulan teklif sonrası gönüllü olarak böyle bir yapılaşmanın içerisinde paylarınınolmasını istediklerini ve yıllar sonra isimlerinin bu konaklarda yaşatılmasının gurur kaynağı olacağını aktardı.

Restorasyon sürecinin 18 ayda tamamlanacağını belirten Doğan,daha sonra burasını halka açmayı ve görsel olarak herkesin göreceği bir boyuta getirmeyi düşündüklerini söyledi.

"Her şey aslına uygun restore edilecek"

Tarihi konakların içerisindeki her şeyin aslına uygun şekilde restore edileceğini ifade eden Doğan, "Tarihi bina olduğu için parçaları sökerek gidiyoruz. O yüzden çok uzun sürüyor. Konağın içerisinde ahşap oyma, tavan süsleme, kalem işlemeleri var. Bunlar hep Osmanlı dönemine ait, o günün tarihini yansıtan yapı olduğu için o çerçevede restore edilecek.”Dedi.

İçerideki figürlerin çoğunun1887-1937 yılları arasında Osmanlı döneminde özellikle Ahmet Ferit zamanında Lale Devri denilen dönemde yapıldığını aktaran Doğan,"Bizde 2 konak olduğu için içerisinde 11 odamız var. Konağın içeresinde Osmanlı dönemine ait avlu ve bahçeler var. Bu proje onaylandığı için düzenini bozmadan 2 konağı tek konak haline getireceğiz. Konaklarımız ahşap olduğu için butik otel olarak faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bir tohum attık 15 ay sonra yeşerecek. Çok güzel bir yapı ortaya çıkacağına inanıyoruz." ifadelerine yer verdi.

"Bu konaklar turizme katkı sağlayacak"

Edirne'nin Osmanlı'ya başkentlik yapmış bir şehir olduğuna değinen Doğan, "Edirne hem yerli hem de yabancı turistler için cazibe merkezi haline geldi. Turistler Edirne'ye bir gün gelip alışveriş yapıp geri dönüyorlar. En büyük sıkıntı da bu. Bunu hep birlikte çözmemiz lazım. Bu konaklar kent turizmine büyük katkı sağlayacaktır." şeklinde açıklamada bulundu.

"Edirne'nin müzesi, sarayları ve konakları var"

Edirne'nin müzesi, sarayları ve konakları olduğunu söyleyen Doğan, kente gelen turistlerin sırf bu tarihi konaklarda bir gece bile olsa kalabileceğini düşündüğünü belirtti. Edirne'nin yabana atılmaması gerektiğine değinen Doğan, yatırımcılara ve iş insanlarına bu konuya destek vermeleri çağrısında bulundu.

Muhabir

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme