Çocuk için mutsuz bir evlilik sürdürülmeli midir?

Eş olmaktan vazgeçtikleri halde birlikte yaşamayı sürdüren ailelerin çocukları ruhsal olarak sıkışıklık hissi yaşayabiliyor.  Çocuk için evli kalmak, ailedeki sorunu çözmez. Çocuk için evli kalmaya devam etmenin hem eşleri hem de çocuğu yıprattığını aktaran Uzman Psikolog Utku Tohumcu,  konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

TAKİP ET

Genel olarak bakıldığında herkesin evliliğinde mutlu olmak ve çocuklarını da bu çekirdek aile yapısı içerisinde huzurlu ve mutlu olarak büyümek istediğine değinen Uzman Psikolog Utku Tohumcu, "Evlilikler kimi zaman pek de istenildiği gibi gitmez. Böyle durumlarda kişiler, evlilikleri kendileri için ne kadar yıpratıcı ve zorlayıcı bir hal alırsa alsın çocukları için bu evliliği sürdürmeye dair bir inanış geliştirebilir. Kendisini sırf çocuk için, hiç istemediği halde bir evliliğin içerisinde kalmaya zorlayan kişilerde ise bir süre sonra tükenmişlik ile beraber sıklıkla duygu durum bozuklukları görülmeye başlar" ifadelerine yer verdi.

Sürekli bir çatışma içerisinde hisseden ve artık birbirlerine eş olmaktan vazgeçmiş çiftlerde çocukların da ev içerisinde yaşanan bu kopukluk ve huzursuzluktan etkilendiğini söyleyen Uzman Psikolog Tohumcu, ebeveynleri her ne kadar onlara hissettirmemeye çalışsa da çocukların bu durumun içine dahil olduğunu ve farkında olduğunu aktardı.

"Çocuk için evli kalmaya devam etmek zorlayıcı olabilir"

Çocukların ev içerisindeki bu sağlıksız ortama bağlı olarak yaşadıkları sıkışmışlık hissinin sonucunda bir takım davranış sorunları gelişmeleri yaşanabildiğini ifade eden Uzman Psikolog Tohumcu, "Çocuklar ev içerisinde yaşanan çatışmalarla ilgili çoğu zaman kendilerini suçlu hissetme eğilimi gösterirler ve genellikle büyüdükçe ebeveynlerinin biri ya da her ikisinden birden uzaklaşabilirler. Kısacası çocuk için evli kalmaya devam etmek çiftin arasındaki çatışmayı ve problemleri çözmediği gibi çocuk için de son derece zorlayıcı olmaktadır. Çocuklar genellikle ev içerisindeki tüm o dramaya rağmen anne ve babalarının boşanmasını istemezler ve bu duruma tepki gösterirler. Ancak bu noktada çocuğun boşanmaya gösterdiği tepki ve direncin sebeplerine baktığımızda, genellikle bu noktadaki asıl motivasyonunun anne ve babasından ayrı kalmayı istememesi olduğunu görürüz" şeklinde açıklamada bulundu.

Peki neler yapılabilir?

Durumu rasyonel bir şekilde değerlendirmenin ve sorunu kabul etmenin iyi bir başlangıç olacağını aktaran Uzman Psikolog Tohumcu, Öncelikle tarafların eğer hala istekleri kaldıysa, mutsuz giden bir evliliğe dair sorunları çözmenin ve o mutsuzluk döngüsünü kırmanın yollarını arayarak işe başlamaları gerektiğini söyledi.

Tarafların bu süreçte bireysel olarak kendi zorluklarını çözmeye yönelik profesyonel destek almayı deneyebileceğini dile getiren Uzman Psikolog Tohumcu, "Evlilik bir sistemdir ve tarafların iyilik hali çoğu zaman sisteme de iyi gelir. Bunun haricinde yaşanan iletişim problemleri için çift olarak profesyonel destek almakta bir seçenektir ancak bu süreçte her iki tarafında buna gönüllü ve istekli olması gerekir. Taraflardan birinin buna yanaşmadığı senaryolarda süreç genellikle bekleneni veremez. Eğer tüm çabalara rağmen ilişkideki problemler çözülemiyor ve evlilik mutsuz ve kopmuş bir şekilde ilerlemeye devam ediyorsa bu durumda boşanma seçeneği gündeme alınabilir" ifadelerine yer verdi.

Kısa vadede zorlayıcı ve çoğu zaman korkutucu görünen bu sürecin genellikle orta ve uzun vadede tarafların ve dolayısı ile çocuğun iyilik halini destekleyici ve koruyucu bir hal aldığını belirten Uzman Psikolog Tohumcu, Boşanma sonrası geçiş sürecini kolaylaştırmak adına da yine profesyonel destek alma seçeneği de geçişin daha ‘'yumuşak'' olması adına faydalı olacağının altını çizdi.

İpek Esma Çeşme

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme