Çocuklarda ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalı?

2024-2025 Eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte öğrenciler, okullarının yolunu tuttu. Okula giden çocuklarda beslenme, giyim gibi faktörlerin yanı sıra ağız ve diş sağlığı da büyük önem taşıyor. Diş Hekimi Dr. Cemal Özocak, diş bakımlarının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek velilere uyarılarda bulundu.

TAKİP ET

Özellikle okula yetişme telaşı ile evden erken çıkan çocukların ağız bakımlarına daha az zaman ayırdığı gözlemleniyor. Okulların kapanmasının ardından başlayan yaz tatilinde çocukların yatış-kalkış ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yaşanabiliyor. Ancak, okulların açılması ile birlikte belli bir düzen oluşuyor. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Dr. Cemal Özocak, doğru bakım ve diş fırçalama yöntemlerini anlattı.

"En büyük görev velilere düşüyor"

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması noktasında en büyük görevin velilere düştüğünü vurgulayan Diş Hekimi Dr. Özocak, genellikle sabahları okula yetişme akşamları ise ödev yapma telaşı ile diş fırçalamanın unutulduğunu belirtti.

Diş fırçalamanın günde en az iki kez ve iki dakika süre ile yapılması gerektiğinin altını çizen Diş Hekimi Dr. Özocak, "Diş çürükleri, çocukluk döneminde ortaya çıkan ve önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam eden yaygın bir diş hastalığıdır. Çocukların yaşlarına uygun florlu diş macunları kullanılarak yapılan etkili diş fırçalama ve doğru beslenme alışkanlıkları ile çürük oluşumunun önüne geçilebilir" ifadelerine yer verdi.

Özellikle okul çağındaki çocuklarda ağızda asit ortamının oluşmasını kolaylaştıran şekerli besinlerin tüketim miktarı ve tüketme sıklığının kontrol edilmesi gerektiğini belirten Diş Hekimi Dr. Özocak, beslenme çantalarına lifli yiyecekler, kuruyemiş ve beyaz peynir gibi besinler koyulması ile protein ve sebze ağırlıklı beslenmenin sağlanmasının çürük riskini de azaltacağını vurguladı.

ÖZLEM CEYLAN

Bakmadan Geçme