'Coğrafi işareti alınmamış ürün kalmayacak'
Trakya Kalkınma Ajansı Yöresel Ürünler ve coğrafi işaretler Türkiye araştırma ağı ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde 'Türkiye ve Trakya'da Coğrafi İşaretler' konulu seminer düzenlendi. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin'Tüm kurumlarımızla beraber çalışmalar yapıp, Trakya'da coğrafi işareti alınmamış ürün bırakmak istemiyoruz. Bunun için de maddi manevi ne gerekiyorsa yapmaya hazırız' dedi.
Meriç Nehri kenarında bulunan bir tesiste verilen konferansta, Türkiye ve Trakya'nın coğrafi işaret almış ve alma sürecindeki yöresel ürünleriyle bu ürünlerin ulusal ve uluslararası anlamda tanıtılması konuları ele alındı.
“Değerlerimizi hep beraber tanıtacağız”
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin;“Trakya'da Trakya'nın yöresel ürünlerini ve değerlerini hem Trakya'da farkındalık oluşturmak hem de Türkiye'de beraberce bizim değerlerimizi tanıtmak, bu değerlerimizi ortaya çıkarmak, varsa eksikliklerimizi ortaya koyarak uzun vadede Türkiye'nin ve Trakya'nın büyümesi açısından ekonomik, sosyal ve ticari açıdan neler yapabiliriz diye uzun dönemdir çalıştığımız Edirne Ticaret Odası ve Ticaret borsası ve yine Tekirdağ ve Kırklareli'ndeki oda ve borsalarımız kendi içlerinde beraberce çalışıyorlar. Tescile alınan ürünlerimizin tanıtılması için beraberce fuarlara gidiyoruz.” Şeklinde konuştu.
“6 adet tescillenmiş ürün var”
Trakya'nın kendine has birçok yöresel ürünü olduğunu söyleyen Şahin;“Edirne'de 6 tescillenmiş ürün var. Malkara'nın kaşarı, İpsala'nın pirinci, Edirne'nin beyaz peyniri ve ciğeri gibi ürünler yer alıyor. Bunun yanında 12 tane tescil başvurusu yapılmış askıda bekleyen ürünlerimiz var. Bununla beraber hazırlığı süren 10'un üzerinde ürünümüz var” dedi.
“Her türlü desteğe hazırız”
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Şahin, tüm kurumlarla beraber çalışmalar yapıp, Trakya'da coğrafi işareti alınmamış ürün bırakmak istemediklerini dile getirdi.
Zıpkınkurt Sitem Etti
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, “Biz istediğimiz kadar toplantılar yapalım. Değerli hocamız gelsin, gönüllülük esasına göre burada bize seminerler versin ama konunun muhatapları, bu işten ticari olarak para kazanacak insanlar, salonda yok. Üzülüyorum” diyerek sitem etti.
Mevcut ürünlerin markalaştırılma sürecinin önemli olduğunu söyleyen Zıpkınkurt, "Ülkemiz zengin bir coğrafyaya sahip. Coğrafi konumumuz itibarıyla ülkemizde 3 bin 300 tane coğrafi işaret alınmış ürün var. Koskoca Avrupa'da 3 bin tane var. Bu çok önemli, bu ürünlere sahip çıkarsak ve önümüzdeki süreçte markalaştırırsak, marka sayesinde para kazanacağız." dedi.
“Katılımcı sayısı üzdü”
Sektör temsilcilerinin programa ilgi göstermemesine üzüldüğünü dile getirenZıpkınkurt, "Bundan 20 gün evvel odamızda bir toplantı yaptık. Coğrafi ürün üreten arkadaşlarımızla üniversitemizi buluşturalım diye buraya davet ettik. Ama üzülerek söylüyorum ki bugün burada da gördüğünüz gibi Edirne'de 4 tane coğrafi ürünümüz var. Bunlarla ilgili çalışan firma sayısı yaklaşık 50 tanedir. Ancak üzülerek ifade ediyorum ki burada 5 kişi var. Biz istediğimiz kadar toplantılar yapalım. Değerli hocamız gelsin, gönüllülük esasına göre burada bize seminerler versin ama konunun muhatapları, bu işten ticari olarak para kazanacak insanlar, salonda yok. Üzülüyorum." Şeklinde konuştu.
Toplantıya, Tekirdağ ve Kırklareli'nden uzmanlar, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Yöresel ürünler ve coğrafi keşifler Türkiye Araştırma Ağı (YUCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, akademisyenler, oda ve borsa başkanları ile sektör temsilcileri katıldı.
Konuşmaların ardından coğrafi keşifler ile ilgili seminerlerin sunumuna geçildi.
Özlem Ceylan