Çömlekköy Barajı Binlerce Dönüm Araziyi Sulayacak
Edirne'de 56 bin 500 dönüm araziyi suyla buluşturacak Çömlekköy Baraj inşaatı başladı. Baraj bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Yıllık 22,5 milyon metreküp su tutma kapasiteli Çömlekköy Barajı'nın inşaat çalışmaları hızla devam ediyor.
BARAJDAN 11 KÖY YARARLANACAK
Çeltik, ayçiçeği ve buğday üretiminde ağırlığı olan Edirne'de, merkez ve Lalapaşa ilçesine bağlı 11 köyün yararlanacağı Çömlekköy Barajı ve Sulaması Projesi'yle sulu tarımın daha geniş alana yayılması sağlanacak
Edirne'de Lalapaşa Çömlekköy Barajı ve Sulaması Projesinin yapımına başlandı. Çeltik, ayçiçeği ve buğday üretim merkezi olan 11 köye can suyu olacak. Trakya topraklarında tarımsal üretim ve verim artacak.
Baraj inşaatında ana zemine ulaşmak için bölge tamamen kazılacak. Ardından su geçirmez bir tabaka oluşturacak. Son olarak da barajın dolgu duvarları yapılacak.
10 BİNLERCE DEKAR SULANACAK
Proje tamamlandığında toplam 56 bin 500 dekarlık tarım arazisi sulanabilecek. Trakya'nın köylerinde sulu tarım daha geniş alana yayılacak. Böylelikle tarımda ikinci ürün ekimi mümkün olacak. Ürün deseni değişecek.
Çömlekköy Barajı, 22 buçuk milyon metreküp su tutacak. Kuraklık ve yağış dengesizliklerinin tarımsal üretime etkisi azalacak. Bölge üreticisinin sabırsızlıkla beklediği baraj yakın zamanda tamamlanıp hizmete girecek.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, çalışmaların başlamasının çok önemli olduğunu söyledi.
Projenin önemine değinen Arabacı, “Biliyorsunuz burada zaman zaman nehirde yağışlı olmayan yıllarda sıkıntılar yaşıyoruz yani 2020 yılında su sıkıntısı yaşamıştık dönüşümlü sistemle atlattık. 2024 yılında yine nehir debilerimiz çok düştü yine su yeterli değildi yine dönüşümlü sistemle yani bu dönüşümlü sistemde de tamamen her şey dört dörtlük olmuyor zarar gören yerlerimiz oluyor, neticelerimiz oluyor. Hele hele bu yıl bir üreticimiz 500 dekar arazi bıraktı tamamen bıraktı su yetmiyor diye o yüzden zor bir süreçten geçtik yani bu baraj projesi demek bu sorunların önümüzdeki yıllarda olmaması demek bittiği anda. Bunun haricinde bu ova arazilerimiz haricinde nehir boyunda sulanan arazilerin haricinde bayırdaki arazilerimizin sulanabilir hale gelmesi demek. Bu yıl ayçiçeği biçemeyen üreticimiz vardı. Buğdayda bölgesel olarak yağışlara göre değişti düşük verimler alan üreticilerimiz vardı.” Dedi.
Arabacı, baraj sayesinde üreticilerin sulama sorunu yaşamayacağını, bazı arazilerde ikinci ürün ekme şansının olacağını ifade etti.
İkinci ürün ekimiyle ülke ekonomisine de katkı sunulacağına vurgu yapan Arabacı, “O yüzden bütün üreticilerimiz ve şahsım bu projenin bir an önce bitmesini ve önümüzdeki yıllarda da bu su sorunlarını yaşamamak için çok önem arz ettiğini ben zaten Bakanımıza da Cumhurbaşkanı Yardımcımıza da bizzat kendisine de ilettim bu konuları. Bu projeyi bir an önce hayata geçirirsek bu yıl ve önceki yıllar yaşadığımız sorunları inşallah bundan sonra yaşamayız hem ülke ekonomimize de ciddi anlamda katkı sağlayacak proje demek.” Şeklinde konuştu.
Doğukan Vurgun