'Demiryolu kapasitesini arttırarak sınır kapılarındaki yoğunluğu azaltacağız'
Bulgaristan mevkidaşı Hristo Aleksiev ile Kapıkule Sınır Kapısı'nda bir araya gelen Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ihracatın artmasına bağlı olarak sınır kapılarında oluşan yoğunluğu azaltacak çalışmalar yaptıklarını ve demiryolu kapasitesini arttırarak bu yükü hafifleteceklerini aktardı.
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bulgaristan mevkidaşı Hristo Aleksiev ile Kapıkule Sınır Kapısı'nda bir araya geldi. Kapıkule Gümrük Kapısı toplantı salonunda düzenlenen görüşmede karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.
Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Sofya Hristo Aleksiev, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ve diğer ilgililer toplantıda yer aldı. Toplantı sonrası yapılan ziyaretlerde AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba ve berberindeki heyet de Bakan Karaismailoğlu'na eşlik ederek yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Bulgaristan Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev ile önemli görüşmelerde bulunan Bakan Karaismailoğlu, ihracatın artmasına bağlı olarak sınır kapılarında yaşanan tır kuyrukları ile ilgili de görüşme yaptı.
"Pandemi sonrası ticaret ve ihracat arttı"
Pandemi sonrası ticaret ve ihracatın arttığını söyleyen Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, " Bu çerçevede hedeflerimiz de büyük. Hedeflerimiz doğrultusunda özellikle gümrük kapılarına çok büyük bir yük biniyor. Bu yükün hafifletilmesi ve geçişlerin hızlandırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Kapıkule Sınır Kapısı uzak doğudan Avrupa'ya uzanan önemli bir güzergah üzerinde de bulunuyor. Burada yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için başbakan yardımcısı ve bakanın çok önemli katkıları var. Geçtiğimiz günlerde kapılardaki uzun kuyruklar onların katkılarıyla azalmış durumda. İhracatın artması nedeniyle buralardaki yük çok daha fazla olacak. O yüzden hem kapılardaki karayolundaki kapasitenin arttırması ve geçişlerin hızlandırılması için önemli görüşmeler yapıyoruz" dedi.
"Demiryolu kapasitesini artıracağız"
Demiryollarının da ihracat için vazgeçilmez olduğunu aktaran Bakan Karaismailoğlu, "Bu kapıların ve karayolunun belli bir kapasitesi var. Oradaki sıkıntıyı gidermek için demiryolu kapasitesini arttırmamız gerekiyor. Yükün demiryoluna kaydırılması da önemli noktalardan birisi. Hem Türk tarafı hem Bulgaristan tarafı demiryolundaki kapasiteyi arttırmak için önemli görüşmeler yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde demiryolundaki geçişleri çok daha fazla artıracağız" ifadelerine yer verdi.
Deniz yolu ve RORO taşımacılığını da desteklemek gerektiğini aktaran Bakan Karaismailoğlu, " Bu yüzden Burgaz, Varna ve Romanya bağlantılı Türkiye RORO seferlerimizi geliştirmek için özellikle bakanlık olarak önemli politikalar gerçekleştiriyoruz. RORO'ya teşvik ile ilgili yönetmeliklerimizi de çıkarmıştık. İnşallah hem ticaretimiz artacak hem kapılardaki sorunlarımız azalacak. Uzun yıllara dayanan dostluğumuz ticarete de yansımaktadır. O yüzden bu ticareti geliştirmek için sürekli istişare halinde olmamız gerekiyor. Bununla birlikte Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan olarak demiryolu taşımacılığını nasıl geliştirebiliriz bunun için çalışmalarımız var. Bu dörtlü toplantılarımıza önümüzdeki günlerde devam edeceğiz" şeklinde açıklamada bulundu.
Hem Türkiye'de artan ticaret hacminde oluşan sıkıntılara çözüm bulmak hem de kardeş ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmek acısından çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyen Bakan Karaismailoğlu, aldıkları kararların takibini yapmak için tekrar bir araya geleceklerini belirtti.
"Bulgar tarafındaki trafiği bitirdik"
Bulgar tarafındaki tüm kurumların gerekeni yaptığını ve yoğun bir trafiği hızlıca bitirdiklerini söyleyen Bulgaristan Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev, " Her iki ülkenin de bu çalışmadan memnun kaldığını belirtti.
Bu çalışmaları daha da hızlandırmak için gerekeni yapmaya çalıştıklarını söyleyen Aleksiev, Kovid-19 salgını ve Rusya- Ukrayna arasında yaşanan savaştan dolayı bir ekonomik kriz olduğunu söyledi.
"100 binin üzerinde tır geçişi oldu"
Trafik akışını daha da hızlandırmak için karayollarının yetmeyeceğini ve demir ve deniz yollarının da bu trafiğe katılması gerektiğine karar verdiklerini belirten Aleksiev, "Geçen yıl Ekim ayından bu yıl Ekim ayına kadar 100 binin üzerinde daha fazla tir geçişi oldu." Dedi.
"Asya'dan Avrupa'ya tır akımı çoğalacak"
Asya'dan Avrupa'ya tır akımı çoğalacağını söyleyen Aleksiev, "Bununla ilgili de önlem almamız gerekiyor. O yüzden demiryolu, denizyolu ve RORO'yu ciddi şekilde kullanmaya karar verdik. Biliyoruz ki Bulgaristan'daki taşımacılar turlarının devlet demiryollarına geçmesini onaylıyor. Biz de devlet demiryollarının Türkiye tarafından da bu şekilde kullanılmasını ve karayolunu bırakıp demiryolundan yüklerin geçmesini onaylıyoruz" dedi.
Hamzabeyli'ye Demiryolu Sınır Kapısı Geliyor
Hamzabeyli'nin karşısı olan Lesovo ve Yambol'da demiryolu hattı kurarak trafiğin oradan da geçmesini sağlayacaklarını söyleyen Aleksiev, "Var olan demiryolları dolu gözüküyor. O yüzden alternatif olarak yeni bir devlet demiryolunu gümrüğe ayırmamız gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Diğer bir konunun da devlet demiryollarını aktif hale getirerek RORO'yu Burgaz Karasu olarak aktif hale getirmeyi konuştuklarını aktaran Aleksiev, bu konudaki çalışmaların devam edeceğini aktardı.
Özlem Ceylan