DENİZLERİN KURU FASULYESİ EL YAKIYOR

Dar gelirli ailelerin sofralarının vazgeçilmezi, denizlerin kuru fasulyesi hamsi bu yıl fiyatıyla el yakıyor. Denizlerde av sezonunun açılmasıyla tezgâhlar çeşitli balıklarla süslendi. Balıkçılar ise denizden hamsinin az çıkması nedeniyle fiyatının yüksek olduğunu ifade ediyor.

TAKİP ET

Eylül ayı itibariyle denizlerde av sezonu açıldı. Balıkçılarda uzun süredir kapalı tuttukları tezgâhlarını tekrardan açtı. Edirne Balık Pazarı esnaflarından Feridun Bistren bu yıl palamutun çok olduğunu ancak dar gelirli ailelerin her zaman ilk tercihi olan hamsinin ise çok az çıktığını ifade etti.

Vatandaşlara bağışıklığını arttırmak için bol bol balık tüketmelerini tavsiye eden Feridun Bistren, bu yıl palamutun bol olacağını bununla birlikte fiyatının da makul olduğunu söyledi. Bistren; “Hamsi ile palamut avcılığı arasında bir ters ilişki var. Palamut avcılığın yüksek olduğu dönemlerde hamsi avcılığının düşüş yaşanıyor. Dolayısıyla palamutun çok olması hamsinin düşüş yaşamasına neden oldu.”Dedi.

Hamsinin az olmasından dolayı kilogram fiyatının 35 liraya kadar yükseldiğini söyleyen Bistren, “Dün tezgâhta istavritimiz yok. Önceki de hamsi yoktu. Pahalı olduğu için almakta, satmakta zor oluyor bizler için. Bizde mecburiyetten az alıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Hamsiye ilginin yoğun olduğunu dile getiren Bistren, “Herkes hamsi veya istavrit soruyor. Hamsi şu anda 35 liradan satılıyor. Palamut 15 liradan satılıyor. Sardalya 25 lira. Havalar soğursa belki hamsi bollaşır. İstavrit yok satıyor. Bulgarlar da tercih ediyorlar.” dedi.

Burcu Temel – Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme