Depozito iade sistemi geliyor!

   1 Ocak 2022'den itibaren hayata geçirilecek olan yeni uygulama Edirne'deki bakkalları memnun etti. Çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla plastik poşetlerin ücretli satılması çevrecilerden tam not almıştı. Şimdi ise plastik poşet, cam, metal şişeler, karton kutular gibi geri dönüşümü yapılabilecek malzemelerde de depozito uygulamasına geçilecek.

TAKİP ET

Çevre duyarlılığı nedeniyle plastik ve naylon gibi hammaddelerin depozitolu olmasını desteklediklerini söyleyen Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, büyük işletmelere yaptırım getirilip bunların da uygulamaya uymalarının sağlanması gerektiğine değindi.

Plastik ve naylon gibi maddelerin çevre kirliliğine yol açtığını söyleyen Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak için uygulamaların yerinde olduğunu ifade etti.

“Esnaflar olarak bu kararı destekliyoruz”

Herkesin çevreye karşı duyarlı olup bu maddelerin geri dönüşüme kazandırılması için çaba göstermesi gerektiğini belirten Yaşagör; “Bu depozito konusu da bu anlamda doğru olacaktır. Biz esnaflar olarak bu kararı destekliyoruz. Ama bizim gibi küçük esnafı etkileyecek bir konu büyük işletmelerin süpermarketlerin bu gibi şeylerde daha önceki cola veya belli firmaların uygulamış olduğu bedelsiz ürün kapak altı bedavalarda büyük marketler bu uygulamayı yapmıyorlar. Genelde ürünü oradan alan tüketici gidip bedelsizini bakkaldan alıyor. O bakkala da bir yük getiriyor. Biz her ne kadar bunu karşılamaya uğraşsak da biz de zor durumda kalıyoruz. Burada da büyük işletmelere yaptırım getirilip bunların, da uygulamaya uymaları sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Ürün fiyatları belirlenirken depozitolu olduğunun anlaşılacak şekilde belirtilmesi gerektiğini dile getiren Yaşagör, vatandaşların alacağı o ürünü önceden tespit edip bakkalına da giderken boşunu da getirip dolusunu almak kaydıyla yalnızca ürün bedelini ödemiş olduğunu bilmesinin sağlanması gerektiğini hatırlattı.

“Herkesin bu konuda duyarlı olması gerek”

Bu depozitolu uygulamalarla birlikte çevre bilincinin artacağını ve kirliliğin azalacağını söyleyen Yaşagör; “Sularımız ve toprağımız geri dönüşüme kazandırılmayan bu ürünlerden dolayı çok fazla kirleniyor. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerekmektedir. Her ne kadar şuan depozitolu olmasa dahi kişiler bu konuda da duyarlı olması lazım. Bu geri dönüşüme kazandırılacak ürünleri toplu olarak bir noktaya bırakırlarsa en azından geri dönüşüm konusunda bu ürünleri toplayan ve geçimini ondan sağlayan belli kesim insanlara da destek olmuş oluruz” dedi.

Depozitolu dönemle birlikte bu ürünlerin çevreye atılmadan geri dönüşüme kazandırılacağını aktaran Yaşagör; “Yeni dönemle birlikte oluşacak bu durum fiyatları etkilemez ama en azından tüketici ürüne ne kadar ücret ödediğini ve depozitoya ne kadar ücret ödediğini bilmiş olur. Bu da insanların aldığı ürünün parasının ve depozito maliyetinin neler olduğunu görmesini sağlar. Bu bilinç de ortaya çıkmış olur” şeklinde açıklamada bulundu.

Burcu Temel

Bakmadan Geçme