'Depremzedelere yanlarında olduğumuzu hissettirmek gerek'

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Bozatlı, depremzedelerle iletişimin önemine dikkat çekti. Bozatlı, depremzedelerin travmayı farklı boyutlarda atlatacaklarının altını çizdi.

TAKİP ET

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim üyesi Leyla Bozatlı, depremzedelerle iletişimde dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Deprem bölgesindeki her ailenin ayrı bir hikayesi olduğunu belirten Bozatlı, depremi çeşitli boyutlarda atlatan insanların olduğuna dikkat çekti.

“Depremzedelere yanlarında olduğumuzu hissettirmek gerek”

Bozatlı, depremzedelerin travmayı farklı biçimlerde atlatacaklarını söyledi ve şunları kaydetti:

"Bu depremi sadece korkuyla atlatıp bir şekilde binası hasar görmemiş bu binadan çıkmış ve o bölgeden uzaklaşmış insanlar olduğu gibi orada çok yakınlarını kaybetmiş insanlar da var. Bireysel özellikler de çok önemli burada. Bazı insanımız bazı bireyler acıları ağlayarak sürekli anlatma isteğiyle, bu duyguyu tekrar tekrar paylaşma isteğiyle, çevreye bunu sürekli anlatmak isteyebilirler. Bazen de bir köşeye çekilip, kendi acısını sakince yaşamak isteyip dona kalıp, kendi içinde ağlayıp bir kenarda yalnız kalmak isteyebilir. Her iki durumda da sadece bu bireylere yanlarında olduğumuzu hissettirmek şu etapta yapabileceğimiz en doğru şey."

“Acılar basite indirgenmemeli”

Depremzedelerle iletişime geçerken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Bozatlı, yaşanılan acıların basite indirgenmemesi gerektiğini ifade etti.

İlk etapta yalnız olmadıklarını hissettirmenin önemi değinen Bozatlı, "Üzüntülerini paylaştığımızı ona hissettirmeye çalışmak gerek. Bu çok kolay bir şey değil aslında anlatması bile zor. Ama olabildiğince çok konuşmadan, onların acılarını dindirmeye çalışmadan yaklaşmalıyız. Bu acılarını yaşamak durumundalar. Yanlarında olduğumuzu hissettirmek belki yeterli olacaktır." dedi.

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme