Dikkat! Soğuk havada telefonunuz donmasın
Akıllı telefonların aşırı ısı değişimi ve düşük ısı telefonun pilini ve ekranını olumsuz etkiliyor. Soğuk hava telefonların işlemcilerine de olumsuz olarak yansıyor. Telefonun belirli bir sıcaklıkta tutulması gerektiğini aktaran Cep Telefonu Teknisyeni Cenk Dilmeç, vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Düşük sıcaklıklar, telefonun pil ömrünü hızla tüketebilir ve telefonun tamamen kapanmasına neden olabilir. Havada nem artışı, telefon bileşenlerinin zarar görmesine ve de bozulmasına neden olabiliyor.
Kış mevsiminin telefona zararları ve çözüm önerileri hakkında açıklamada bulunan Cep Telefonu Teknisyeni Cenk Dilmeç, konuya ilişkin vatandaşlara önerilerde bulundu. Havaların soğuması ile birlikte şarj dayanıklılık süresinin düştüğü yönünde şikayet aldıklarını belirten Cep Telefonu Teknisyeni Cenk Dilmeç, telefonun belirli bir sıcaklıkta tutulması gerektiğine değindi.
Hava değişimlerinin yeni nesil akıllı telefonlarını ciddi şekilde etkilediğini söyleyen Dilmeç, soğuk havalarda vatandaşların cep telefon şarj dayanıklılık süresinin düştüğü yönde şikâyetler aldıklarını belirtti.
"Gelen şikâyetleri sıfır batarya değişimi ile gidermeye çalışıyoruz"
Gelen şikâyetleri sıfır batarya değişimi ile gidermeye çalıştıklarını söyleyen Dilmeç, "Şarjı uzun süreli dayanmayan telefonlarla sürekli karşılaşıyoruz bunun da nedeni soğuk. Bunu vatandaşlar tecrübe de edebilir, telefonu buzdolabına koyduklarında şarjının düştüğünü gözleriyle görebilir. Biz de bunu şikayetler üzerine mesleğimiz gereği tecrübe ettik. Hava şartları belirli bir derecenin altına düştüğü zaman telefon şarjı az gitmeye başlıyor” Dedi.
Çalışan veya günün belirli bir bölümünü dışarıda geçiren vatandaşların bu sorunla daha fazla karşılaştığını aktaran Dilmeç, hızlı şarj cihazları ile çözüm aradıklarını ifade etti.
Müşterilere öncelikli olarak kaliteli bataryalar kullanmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Dilmeç, Telefonun belirli bir sıcaklıkta tutulması gerektiğine dikkat çekti.
Vatandaşlara telefonları soğuk zeminler üzerine bırakmamalarını ya da kılıf kullanmalarını tavsiye eden Dilmeç, "Kılıfın şöyle faydası var, kışın üşüdüğümüzde mont giyiyoruz, bizi sıcak tutuyor ve biz kendimizi daha iyi hissediyoruz. Bataryayı da aynı şekilde muhafaza edebiliriz. Örneğin, bir silikon kılıf ya da plastik kılıflar telefon için daha faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.
Batarya değişimi tavsiyesinde bulunan Dilmeç, “Soğuk havalarda cihazların bataryaları tam randımanlı çalışmadığı için direkt kendisini çektiği akımdan kaynaklı belli ediyor. Vatandaşlar bu durumda o bataryayı kullanmamalı yeni bir batarya almalıdır. Telefonunuzun uzun süre soğuk havaya maruz kalmasına engel olun. Kesinlikle arabada unutmayın. Cebinizde, çantanızda ya da paltonuzun cebinde taşıyın. Böylece cihazın pilini, ekranını ve elektronik parçalarını soğuktan koruyabilirsiniz” şeklinde açıklamada bulundu.
"Şarjda kalma süresine dikkat!"
Batarya sağlığını korumanın en önemli noktalarından birisinin de şarjda tutma süresi olduğunu belirten Dilmeç, “150-200 dolumun üzerinde bataryanın kullanım ömrü düşüyor. Özellikle akıllı cihazlarda yüzde 20'nin altına bataryayı düşürmemek ve yüzde 80'nin üstüne şarj etmemek lazım. Çok fazla şarj edilmemeli. Bu şekilde batarya sağlığı korunabilir. Batarya sağlığını korumak oldukça önemlidir” Dedi.
Burcu Temel