DİL BAYRAMI'NIN 88'İNCİ YIL DÖNÜMÜ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında ilki düzenlenen 1'inci Türk Dili Kurultayı her yıl 26 Eylül'de 'Dil Bayramı' olarak kutlanıyor. Dil Bayramı'nın 88'inci yıl dönümünü kutlayan Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, dilin ulusal bağımsızlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

TAKİP ET

İlk kez 1932 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla gerçekleştirilen 'Dil Bayramı' her yıl 26 Eylül'de kutlanmaya devam ediyor. 1932 yılında ilki düzenlenen 1'inci Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül ‘Dil Bayramı' olarak kutlanıyor. Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şube Başkanı Celil Özcan ‘Dil Bayramı' ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün dile çok önem verdiğini söyleyen Şube Başkanı Celil Özcan, dilin çağdaşlaşma sürecinde önemli bir görevi olduğunu belirtti. Özcan; "Atatürk'ün en çok önem verdiği devrimlerden biri olan dil çağdaşlaşma sürecimizde itici gücümüz olmuştur. Atatürk'ün dilimizin gelişmesi ve yabancı sözcüklerden arındırılması yolunda verdiği savaşımı bize örnek olmuş, bu savaşımın günümüzde de sürdürülmesi gerekliliği gözle görülür hale gelmiştir." Şeklinde konuştu.

Türkçe dışındaki dillerden sözcüklerin moda haline geldiğini belirten Başkan Celil Özcan; "Arapça, Farsça, Osmanlıca sözcük ve tamlamalar havalarda uçuşmaktadır ve moda haline gelmiştir. Önderimiz Atatürk'ün inancı, direnci ve dil sevgisiyle bunlarla mücadele edeceğiz. Dilimizi unutanların, özünden, halkından uzaklaşanların düştüğü durumlar tarih kitaplarında yer almaktadır. Aynı hataları yapanları, Türkçenin, dünyanın en zengin dillerinden biri olduğunu unutanları, unutturmak isteyenleri uyarıyoruz ve diyoruz. Eğitim ve bilim dili her düzeyde Türkçe olmalıdır. Türkçe edebiyat ve kültür yayınlarına destek verilmelidir. Türkçenin, ekonomi, bilim ve ticaret dili olması yolunda çabalar arttırılmalıdır. Zengin dilimizi sevelim, koruyalım, geliştirelim, yayalım, yaşatalım. Dilimizi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtaralım." İfadelerini kullandı.

Ogün Kurkan

Bakmadan Geçme