'Diş eti rahatsızlığı olanlar dikkat!'
Piyasada satılan pek çok diş macunu çeşitli kimyasallar içeriyor. Edirneli Diş Hekimi Cemal Özocak, bu durumda ağzı sağlıklı olan bireyler için en doğru ve sağlıklı olanının evde kendi diş macununu hazırlamak olacağını söyledi.
Evde Diş Macunu Nasıl Yapılır?
Kendi diş macununu hazırlamakla ilgili bilinmesi gereken en önemli şeyin diş sağlığına en fazla fayda sağlayacak malzemelerin seçiminin olduğunu dile getiren Diş Hekimi Cemal Özocak, “Sağlıklı bir ağız için evde hazırlanan macunlar kullanılabilir. Ama diş hassasiyeti, diş eti rahatsızlığı ve dişleri çürüğe yatkın olanlar piyasada satılan özel macunları kullanır ve güvendikleri markayı tercih ederlerse iyileşme hızları artacaktır” dedi.
“Özel maddeler gerekli”
Özocak, piyasadaki diş macunlarının içerisinde kimyasal maddeler olduğunu ve evde hazırlanan macunların içine eklenemeyecek özel maddeler de yer aldığı için evde yapılan diş macununu sadece dişleri ve diş etleri sağlıklı olanlara tavsiye edilebileceğinin altını çizerek; “Örnek verecek olursak, flüorür maddesi dişleri çürüye yatkın olan kişilerde çürük oluşumunu engelleyebiliyor. Yine diş eti hastalığı olanlarda ona özel diş macunu kullanmasını tavsiye ederek, diş etlerinin daha hızlı iyileşmesini sağlıyoruz. Ama bunların dışında ağzı sağlıklı olan bireyler evde kendi hazırladıkları diş macununu kullanabilirler. Hiçbir sakınca yoktur” dedi.
“Neler kullanabiliriz?”
Diş Hekimi Cemal Özocak, evde yapılabilecek diş macunu için kullanılacak malzemelerini hindistan cevizi yağı, kabartma tozu, toz tarçın, toz zencefil, E vitamini yağı, Ksilitol şeklinde sıraladı.
Diş macununun saklama koşuluna da değinen Özocak, yarısının oda sıcaklığında, yarısınında tazelik açısından daha sonra kullanmak için buzdolabında saklanması ve 7-10 gün içinde tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Özlem Ceylan