Diş sıkmanın yol açtığı sorunlara dikkat!
Son dönemlerde strese de bağlı olarak yaygınlaşan diş sıkma alışkanlığı, yüz kaslarının zayıflaması, yüz şeklinin değişmesi ve hatta diş kaybına neden olabiliyor. Diş sıkmanın en büyük sebebinin stres olduğunu belirten Diş hekimi Cemal Özocak, bu konuda uyarılarda bulunarak çözüm yollarına ilişkin açıklama yaptı.
Stres çok sayıda hastalığa davetiye çıkarıyor. Halk arasında diş sıkma olarak bilinen bruksizm sorunu da bu rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Diş sıkma, günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından birisi haline geldi. Dişlerde aşınma, çene ekleminde sorunlar ve kronik ağrılar, diş sıkmayla ilişkili en yaygın problemler arasında yer alıyor. Diş sıkmanın, çeşitli içsel ve dışsal faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilen karmaşık bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Özocak, ciddi stres ve anksiyetenin diş sıkmaya yol açan bir faktör olarak karşımıza çıktığını ifade etti.
'Stresini dişlerini sıkarak atmaya çalışıyorlar'
Birçok kişinin özellikle gece saatlerinde stresini dişlerini sıkarak atmaya çalıştığının altını çizen Özocak, 'Bazı antidepresan ilaçlar, yan etki olarak kas spazmlarına ve dolayısıyla diş sıkmaya neden olabiliyor. Araştırmalar, diş sıkmanın bazı ailelerde daha sık görüldüğünü ve genetik faktörlerin etkili olabileceğini göstermektedir. Genetik yapı, kasların yapısı ve sinir sisteminin reaksiyon biçimi gibi unsurlar, diş sıkmaya yatkınlığı etkileyebilir' ifadelerine yer verdi.
Genel olarak yetişkinlerde görülen diş sıkma sorunlarının çocuklarda da yaygın olarak görülmeye başladığını belirten Özocak, çocuklardaki sınav stresi, huzursuz bir aile ortamı gibi çeşitli sorunların diş sıkma hastalığına neden olabileceğini aktardı.
Çocukların çoğunda dişçiye gitme korkusu olduğunu söyleyen Özocak, tedavilerde çocuklara daha farklı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği ve korkularını yenmeye yardımcı olunmasının büyük fayda sağlayacağını belirtti.
Gece saatlerinde kullanılan özel diş plakları aracılığı ile diş sıkmanın önüne geçilebileceğini belirten Özocak, bu yöntemin, dişler arasında bir koruyucu bariyer oluşturarak, sıkma hareketlerinin zararını en aza indirgeyeceğini ancak sorunun kaynağını tedavi etmeyeceğini vurguladı.
Diş sıkmanın yol açtığı problemler nelerdir?
Diş sıkmanın yol açtığı problemlere de değinen Özocak,'Dişlerde aşınma, fazla basınç alan dişlerde kök kırıkları ya da çatlakları, kemik kayıpları, beslenme bozukluğu oluşan dişlerde vitalite (canlılık) kaybı ve kanal tedavisi gereksinimi, eklem rahatsızlıkları, baş ve boyun (bazen sırt bölgesinde) sebebi bilinemeyen ağrılar görülebilir' dedi.
Bu sorunla başa çıkamayanların geç kalmadan doktora başvurmasında fayda olduğunu söyleyen Özocak, psikolojik destekle de üstesinden gelinebileceğini aktardı.